Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město lidem, lidé městu: Jaké je organizovat akci pro 20 tisíc lidí?

PR článek

Další ročník oblíbeného festivalu Město lidem, lidé městu už klepe na dveře. V rozhovoru s Robinem Mikušiakem se dozvíte zajímavosti ze zákulisí oblíbené akce, i to, jak se sny a nápady mohou měnit ve skutečnost.

Začněme trochu všeobecně - Město lidem, lidé městu letos pořádáte už posedmé. Není těžké přinést každý rok něco nového?
Prostor a koncept nám dává určité mantinely, ale přesto si myslím, že je možno každý rok vymyslet a zrealizovat novinky. V realizačním týmu máme nápadů klidně na dva podobné festivaly, ale buďto na ně nejsme schopni sehnat finance, nebo by to jihočeská nátura nedala, nebo, nebo, nebo...

V čem tedy bude ten letošní ročník jiný?
Krajinská se stane ulicí jídla a kultury a to v mnohem větším měřítku než v minulosti. Přijedou zajímavé foodtrucky s exkluzivní nabídkou jídla, které doplní několik budějckých “gastro” subjektů. Namátkou třeba šikovní mladí Vietnamci, kteří organizují akci Ahoj Vietnam. Křížení ulic Krajinská a Hroznová bude plné cirkusu, vystoupení kapel a v sobotu se zde bude konat netradiční fashion show. Celou tuhle zónu podporuje společnost OIG Power a jejich produkt Battery box. U Krajinské 27 bude improvizované podium a vystoupí zde také velice zajímaví umělci. A na konci ulice, směrem k Mariánskému náměstí bude v pátek večer dokonce Letní kino s filmy Kouř a Limonádový Joe. Zkuste se podívat, z jakého zdroje elektřiny celé kino pojede!

Na druhou stranu se z České stane ráj pro děti a v ulicích bude více dekorací. Některé nám nakreslili grafici Daniel Kyncl a Lucka Kacrová, oba z Budějovic. Budou to speciální fotopointy a všichni jsme z toho nadšení. Jo a bude super místo se streetartem, graffiti a workshopem s touhle scénou spojeným.

Doufejme, že o víkendu bude hezké počasí - minulý rok oba dva dny propršely. Jak moc velká komplikace to byla? Dá se vůbec na špatné počasí nějak připravit?
Nedá. Jsme striktní open air a tohle je bohužel risk. Komplikace je to obrovská, poněvadž to zrovna tuhle akci může zásadně poškodit jako minulý rok. Na druhou stranu, když vyjde počasí, tak je absence všech střech nad podii a podobných rušivých elementů v historickém centru velice chtěná a pomáhá to dotvářet jedinečnou atmosféru.

Město lidem, lidé městu i přes déšť navštívilo spousta lidí - čemu myslíte, že za to vděčíte?
Místní mají tuhle akci rádi a to, kolik jich minulý rok přišlo, bylo naprosto úžasné. Hodně nás to, ačkoli jsme věděli, že je půlroční práce skoro celá v trapu, nakoplo. Zjistili jsme, že TO má cenu.

Vyzkoušeli jste v programu už ledacos - jak známé kapely a vážené umělce, tak spoustu lokálních hudebníků a autorů. Co je vám osobně milejší?
Je fajn tohle spojovat. Ač je v Budějcích spousta šikovných lidí a umělců, myslím si, že by bylo špatně to zakonzervovat a nabízet pořád to samé dokola. I to porovnání může mnohým pomoci se rozvíjet a vylepšovat. A to nejen v nabídce umění, ale i třeba jídla.

Povězte nám ještě o úplně první myšlence, díky které Město lidem, lidé městu vůbec vzniklo. Když se zpětně ohlédnete, došlo k naplnění všech očekávání? Napadlo by vás tehdy, že tu dnes budeme sedět a bavit se už o sedmém ročníku?
Já si dávám vždy dost vysoké cíle, ale že se z jedné ulice posuneme takhle daleko, a že budeme uvažovat o dalším rozšíření, to by bylo science fiction. A může se zdát, že ten posun a úspěch je jen o nás, tedy produkčním týmu, ale nenechte se mýlit. Hodně je to o magistrátu a tím nemám na mysli jen finanční podporu, která je veliká. Aby taková akce vznikla a pokračovala, na to potřebujete odvážné politiky, úředníky, kteří se vám snaží pomoci a třeba členy kulturní komise, kteří věří tomu, že ta akce něco městu přináší. Dnes mám samozřejmě mnohem větší očekávání, a aby byla naplněna, stačilo by jen přemluvit pár sponzorů. Daly by se dělat krásné věci….

Dá se ve zkratce říct, jak vůbec probíhá organizace a přípravy akce, kterou navštěvuje 20 tisíc návštěvníků? Člověk si těžko představí, že po své běžné práci jde ještě plánovat letní festival…
Tak pro mě je tohle běžná práce, ale zbytek týmu to má opravdu jako velmi špatně placený vedlejšák, a dělá to jen proto, že z nějakého šíleného, masochistického důvodu chce. Oni jsou ti heroes. Není moc lidí, kteří by se déle než půl roku scházeli, pak byli intenzivně tři dny v kuse na akci spocení, špinavý, hodně unavení a následně obdrželi třeba 15 tisíc korun honorář. Zkuste si spočítat, kolik je to na hodinu. Musíte být velký srdcař, abyste tohle podstupoval.

Setkali jste se během těch let s něčím, co vám opravdu překazilo plány? Věřím, že akce velkého formátu s sebou nese i ledajaké problémy. 
Když pominu déšť, tak všechny ostatní trable jsou v podstatě mezi námi, partnery, dodavately, a ty bychom si měli v první řadě vyříkat mezi sebou a netahat je na veřejnost. Lidi chtějí přijít na akci, která stojí hodně peněz a neměli bychom je otravovat interními problémy. Ty bychom měli co nejlépe řešit.

A jak to děláte, že se nenecháte příliš ovlivnit takovými komplikacemi, a máte stále elán a spoustu dalších nápadů?
Vy nedáte pokoj. (smích) Tuhle práci dělám 23 let a už jsem zažil i to, že mi na akci mířili pistolí do obličeje jen proto, že jsem chtěl dotyčné vykázat za nevhodné chování. Absolutní většinu komplikací nám ale vytvoří někdo jiný a my za ně nemůžeme. Jenže na konci se nikdo neptá, kdo za to může a že máte nějakou smlouvu. Prostě to musíte vyřešit, a to jakkoli. Takže jsem vlastně už zvyklý asi na cokoli. Stačí mi pár dnů po akci a už zase vymýšlím, co udělat nového.

Podívejme se i do budoucna - plánujete nějaké zásadní změny? Existuje nějaký cíl, kterého chcete v rámci Město lidem, lidé městu dosáhnout? 
Jednoho dne bych chtěl lidem zaplatit férový honorář a mít v týmu více profesionálů, kteří se věnují jen tomuhle projektu. Všechno je ale o financích a v Budějovicích je strašně podivná situace s hledáním sponzorů. Přitom nejde o miliony a mohlo by se zapojit více ulic, které jsou vhodné, podniky v nich by si to určitě zasloužily a i by jim to třeba pomohlo. Líbilo by se mi zapojit light design ulic, čímž nemám na mysli videomapping.

Vždy když jsem na nějaké zajímavé akci a vidím tam velmi silné sponzory, tak si říkám, jak je možné, že to jde jinde a v jižních Čechách ne. Ale abych jen neplakal. I nám se občas podaří sehnat sponzora. Není to ale žádné silné, strategické partnerství.

Pokud byste mohl vybrat pouze jedinou věc, na kterou naše čtenáře letos pozvete, jaká by to byla?
Mám rád elektronickou hudbu, a tak to je Zagami Jericho. Vystoupí na Piaristickém náměstí.

Blížíme se ke konci - chtěl byste říci ještě něco, co jsme neprobrali?
Že je pro nás důležité, aby se naší akcí bavilo mnohem více lidí než těch, které tím z různých důvodů obtěžujeme. Věřte, že se snažíme, aby těch z té druhé skupiny bylo co nejméně. Zároveň bychom ale rádi poprosili, aby nám lidé naši práci zbytečně nekomplikovali, což se u tohoto ročníku děje až neúnosně často.

Štítky Město lidem, lidé městu, rozhovor, organizace, akce, kultura, festival, jídlo, České Budějovice, Limonádový Joe, Vietnam

Město lidem, lidé městu: Jaké je organizovat akci pro 20 tisíc lidí?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.