Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Masopusty na jihu Čech se ruší. Některé proběhnou bez diváků

Stejně jako většinu kulturních akcí, i únorové masopustní průvody zasáhne koronavirus. Většina pořadatelů průvody buď úplně zrušila nebo je uspořádá bez diváků. V Doudlebech na Českobudějovicku se nebude masopust konat po dlouhých sedmdesáti letech.

Milevské maškary se vyvinuly ze středověkých lidových her. Většina masek není koupená v obchodech, lidé si je sami vyrábějí. Mezi typické patří holiči či bába s nůší poprvé zmiňovaná v roce 1910, v Praze chodila již v roce 1741. Jinou výraznou maskou je Bakus, v oděvu vycpaném hrachovinou, vozívá se na káře na konci průvodu. Průvod maškar v Milevsku má tradici, přerušily ji světové války, pauza byla ještě mezi lety 1963 - 1968.

Téměř 160 let už se koná masopust v Milevsku na Písecku. Letošní 159. ročník nechtěli pořadatelé zrušit právě kvůli dlouholeté tradici, která sahá až do roku 1862. Akci se proto pořadatelé rozhodli uspořádat bez diváků, jarmarku a doprovodného programu. Masky budou ve městě jeden den v předem neznámém čase. Videozáznam z průvodu zveřejní pořadatelé 13. února na webu.

Organizátoři připraví po trase průvodu deset stanovišť, kde budou lidé po dvojicích a v respirátorech. „Natočíme to, dvojice se s dalšími nesetkají. Budou to tradiční masky. Potřebujeme zabít Bakuse, aby se mohl narodit nový, protože příští rok je 160. ročník," řekl předseda Maškarního sdružení Karel Procházka. Některé masky budou i v oknech domů; třeba na náměstí žije muž, který vyrábí masky televizní rodiny Simpsonů.

Po sedmdesáti letech nebude průvod v Doudlebech

Poprvé po sedmdesáti letech se nebude konat masopustní průvod v Doudlebech na Českobudějovicku. Soubor Doudleban akci úplně zrušil. „Nemůžeme si to dovolit, ani starosta to nedoporučuje," řekla zástupkyně vedoucí souboru Eugenie Klufová. Koledníci jsou hlavně svobodní muži ze vsi. Hlavním symbolem koledy jsou vysoké klobouky, ozdobené krepovými růžičkami, kterých je 365 jako dnů v roce. Domy obchází mládenecká růžičková koleda s dechovou kapelou.

Masopustní veselí neuvidí ani lidé v Českých Budějovicích. Tam vždy poslední masopustní úterý jezdil Doudleban a další koledníci. „Kvůli koronavirovým opatřením nebude možné zajistit parametry, které se vyžadují," uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky masopust, koronavirus, kultura, akce, Jihočeský kraj, maska, Česko, Doudleby, okres České Budějovice, Milevsko, Praha, Karel Procházka, Jiří Svoboda, České Budějovice, ANO 2011, Simpsonovi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopusty na jihu Čech se ruší. Některé proběhnou bez diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.