Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo protestuje proti nařízení vlády. Každý má na kulturu nárok, tvrdí jeho ředitel

Hudební divadlo Ze:Mě z Českých Budějovic se ve veřejném prohlášení distancuje od kroků vlády. Jeho členové odmítají, aby na kulturní akce nemohli diváci bez očkování či prodělání nemoci. Považují to za společensky nepřijatelné. Umělci vyzvali své kolegy, aby se k protestu připojili. Například Jihočeské divadlo to ale odmítá.

Prohlášení zveřejnilo Hudební divadlo Ze:Mě na svých facebookových stránkách. Důvodem je rozhodnutí, podle kterého nesmí od pondělí na kulturní akce lidé, kteří nemají očkování či neprodělali nemoc covid-19. „Toto opatření považujeme za společensky nepřijatelné. Je nepřípustné, aby docházelo k segregaci občanů na základě podstoupení či nepodstoupení dobrovolné vakcinace a následnému odpírání kultury zdravým lidem. Každý svobodný občan má totiž dle Listiny základních práv a svobod na kulturu nárok,“ tvrdí v prohlášení ředitel divadla Vojtěch Adamčík

„Ujišťujeme diváky, že nepatří-li do kategorie „vyvolených“, pokusíme se jim co nejvíce usnadnit přerezervaci zakoupených vstupenek na jiné termíny. I přes vyhlášená opatření máme v úmyslu odehrát všechna naplánovaná představení v této divadelní sezóně. V rámci každého z nich však chystáme pravidelná protestní vystoupení, která budou přenášena živě přes naše sociální sítě,“ vzkázal také Adamčík.

Rušit představení by podle něj znamenalo podlehnout vládnímu tlaku. Zároveň by to podle něj napomáhalo odstranění živé kultury ve veřejném prostoru. 

S poklesem návštěvnosti počítají

Divadlo Ze:Mě, které sídlí v českobudějovickém Kulturním domě Vltava, zároveň vyzvalo ostatní divadla, aby se k protestu připojila. Budějcká Drbna oslovila například Jihočeské divadlo. „Zaregistroval jsem to a my se do toho nezapojujeme. Myslím si, že v momentě, kdy máme přes 20 tisíc nakažených za den, tak je potřeba s ohledem na bezpečnost lidí k opatřením přistoupit,“ reagoval jeho ředitel Lukáš Průdek

„Je něco jiného, kdyby to bylo trvalé opatření, což podle mě není. Pod tíhou nakažených je na místě něco takového udělat. Navíc se to nevztahuje jen na divadla, ale i další odvětví, kde dochází k hromadění lidí. Nemám pocit, že by to bylo diskriminační vůči kultuře jako takové,“ přidal ředitel.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Umělci letos odehráli hned několik premiér. Lukáš Průdek již dříve vzkázal, že návštěvníci nemají s prokazováním potřebných potvrzení problém. „To poslední rozhodnutí platí krátce, zatím jsme ale neregistrovali, že by došlo k rušení rezervovaných vstupenek. Pochopitelně se ale dá očekávat, že k nějakému poklesu dojde,“ dodal. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KD Vltava

Štítky divadlo, České Budějovice, kultura, covid, nařízení, Jihočeské divadlo, očkování, Kulturní dům Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo protestuje proti nařízení vlády. Každý má na kulturu nárok, tvrdí jeho ředitel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.