Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské divadlo skončilo loni v zisku, tržby z točny mělo rekordní

Jihočeské divadlo zakončilo loni hospodaření se ziskem před zdaněním 74 000 korun. Předloni skončilo se ztrátou 734 000 korun, to ale zrušilo sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Loni tam hrálo a mělo z tamních vstupenek rekordní tržby - 47,2 milionu. Díky koronavirové dotaci ministerstva kultury 38,7 milionu snížilo provozní příspěvek od města o 28 milionů na 101,4 milionu korun. Vyplývá to z rozboru hospodaření na webu.

Druhým rokem v řadě ovlivnila divadelní provoz pandemie. „Zejména v prvním pololetí roku 2021 byla významně omezená umělecká činnost, hraní pro veřejnost a pochopitelně i příjem tržeb ze vstupného,“ stojí v rozboru hospodaření.

V hlavní umělecké činnosti vykázalo loni divadlo ztrátu 282 149 korun, kterou kompenzovalo ziskem z doplňkové činnosti 356 477 korun. Do doplňkové činnosti spadají tržby z půjčovny kostýmů, reklamní činnost nebo příjem z pronájmů volných nebytových prostor, řekl ekonomický náměstek divadla Gustav Varecha.

„Hospodaření roku nejvíc pozitivně ovlivnila úspěšná divadelní sezona na otáčivém hledišti. Byla po dvou covidových letech úspěšná zejména proto, že se nám podařilo prodat poměrně hodně lístků, vyprodat představení skoro stoprocentně,“ řekl Varecha. Před krumlovskou točnou odehrálo loni divadlo 86 představení.

Příspěvek od města byl nižší

Jak uvedli divadelníci, díky "mimořádně vysoké" koronavirové pomoci ministerstva kultury, úspoře nákladů a vyšším tržbám z otáčivého hlediště mohla scéna snížit příspěvek zřizovatele, jímž je město, o 28 milionů korun na 101,4 milionu. Předloni byl tento příspěvek 129,4 milionu. Od Jihočeského kraje získalo loni divadlo 3,5 milionu, meziročně stejně.

Tržby za představení včetně zájezdů měla loni scéna 51,2 milionu, celkové tržby 52,3 milionu. V nákladech ušetřilo divadlo proti plánu za materiál 888 000 korun. Mzdové náklady loni dosáhly 98,4 milionu, meziročně vzrostly o 8,1 milionu. Loni v prosinci měla scéna 269 zaměstnanců. Nestavební investice vyčíslilo divadlo na 5,8 milionu, nejvíc peněz dalo do zvukové a jiné techniky na točně.

Loni připravilo divadlo 283 představení a akcí, absolvovalo 29 zájezdů, dohromady přilákalo 72 254 diváků. Průměrná návštěvnost představení byla téměř 83 procent.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna v Českém Krumlově. Loni tam přijelo 52 600 diváků. Proti roku 2019, poslednímu před pandemií, byla loni návštěvnost o zhruba 6 000 lidí nižší a tržby o téměř čtyři miliony korun vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, hospodářství, divadlo, České Budějovice, představení, hlediště, Ministerstvo kultury České republiky, Jihočeské divadlo, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo skončilo loni v zisku, tržby z točny mělo rekordní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.