Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo má nově tříletou smlouvu s památkáři ohledně krumlovské točny

Jihočeské divadlo má nově tříletou smlouvu s památkáři na pronájem krumlovské zámecké zahrady, kde hraje před otáčivým hledištěm. Pracovní podmínky jsou ale dlouhodobě neudržitelné, chybí zázemí pro herce i diváky.

Nové otáčivé hlediště bude stát nejdřív za deset let. Náklady mohou být až dvě miliardy Kč. Mělo by být v bývalém zámeckém zahradnictví, řekl v červnu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Stát letos čelí zesílenému tlaku od UNESCO, aby doložil, jak bude problém řešit, řekl již dříve ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Zvyšuje se tlak, protože UNESCO velmi pravděpodobně zařadí Český Krumlov na seznam ohrožených památek. Zatím se to nestalo, protože UNESCO si myslí, že dodržíme smlouvu a otáčivé hlediště příští rok odstraníme. To se nestane. S památkáři máme smlouvu (o pronájmu části zahrady) prodlouženou na tři roky, to se ale velmi výrazně kříží s tím, co si myslí UNESCO. Ta situace se stává špatně udržitelnou," řekla Martina Schlegelová, která bude od ledna ředitelkou Jihočeského divadla.

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém krumlovském zahradnictví

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Je to nejreálnější varianta. Vznikla by nová točna i její zázemí. Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na tom nynějším v zámecké zahradě....

Zástupci státu, měst České Budějovice a Český Krumlov, kraje a divadla by měli v nejbližších měsících podepsat memorandum o spolupráci na přípravě nové točny. Měla by být v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Než bude hotová, mělo by se hrát na té nynější v zahradě.

Památkáři již opravili letohrádek Bellarie, kde mívá divadlo zázemí. Na jaře tam otevřou novou prohlídkovou trasu. „Zkracuje se nám tak sezona. Setrvání hlediště v zahradě je neúnosné z hlediska našeho provozu. A pracovní podmínky jsou absolutně neudržitelné. Tam je jedna sprcha, takže když je operní inscenace, ve které účinkuje 180 lidí, tak mají jednu sprchu. Hlavně je příšerné zázemí pro diváky: platí poměrně drahé vstupné, pak se na nás zlobí, že musí platit za parkoviště. A chodí na toaletu do subjektu, který nám nepatří a chce po nich peníze," řekla Schlegelová.

Nová ředitelka Jihočeského divadla podpoří nezávislou scénu, trápí ji stav sálů

Víc podporovat nezávislé divadelníky a také opravit sály chce Martina Schlegelová, která bude od 1. ledna novou ředitelkou Jihočeského divadla. Připravuje rovněž festival Jižní svéráz, rozvíjet chce mezinárodní spolupráci. Vstupné zdražovat...

Na točnu se vejde kolem 650 lidí. Nová by mohla mít až 900 míst. Divadlu by to pomohlo, protože hlavně víkendová představení se rychle vyprodají. „Když si chtějí lidé byť dva měsíce dopředu koupit lístky, tak už nemají šanci. Je to škoda, protože zájem je enormní," řekla budoucí ředitelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky divadlo, Jihočeské divadlo, Český Krumlov, točna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo má nově tříletou smlouvu s památkáři ohledně krumlovské točny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.