Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeské divadlo na jaře uvede tři premiéry, mezi nimi Lazebníka sevillského

Jihočeské divadlo uvede na jaře tři premiéry a čtyři hry diváci naopak uvidí naposledy. Studiová scéna Na Půdě představí 5. dubna inscenaci Cyrano z Bergeracu a 12. dubna operní soubor zahraje Lazebníka sevillského. V květnu bude premiéra představení Julie a Romeo, půjde o taneční choreografii na původní hudbu. Duben bude i ve znamení derniér. Malé divadlo 10. dubna naposledy zahraje hru O papouškovi, který hledal domov a 20. dubna a Devatero pohádek. Činohra naposledy uvede inscenace Nevinný 10. dubna a Plíce 23. dubna.

Hru Cyrano z Bergeracu režíroval Adam Svozil, v hlavní roli Cyrana se představí Tomáš Drápela. „Diváci se můžou těšit na klasický příběh o Cyranovi, budou kostýmy ze 17. století, postavy budou šermovat, text bude ve verších, ale je aktualizovaný do moderního jazyka od anglického současného dramatika Martina Crimpa v překladu Ester Žantovské. Klíčové je napětí, které vzniká mezi starým příběhem, leckdy archaickým jazykem a někdy naopak zcela moderními situacemi i slovy,“ řekl dramaturg Josef Kačmarčík.

Operní grotesku Lazebník sevillský režírovali společně Miřenka Čechová a Petr Boháč. Půjde o moderní zpracování, divák uslyší i češtinu. „Árie jsou v italštině, recitativy jsou v češtině, divák je tak blíž k té hudbě, blíž k příběhu," popsal představení režisér Boháč.

Poslední jarní premiérou je v květnu balet Julie a Romeo. Nebude to klasický balet, choreografii moderního a výrazového tance na původní hudbu současného hudebního skladatele Ivana Achera vytvořilo duo Ondřej Vinklát a Tomáš Rychetský a režie se ujal Dodo Gombár. Příběh dvou milenců se odehrává v domově seniorů během jednoho večera, řekl umělecký šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický. Další zvláštností bude role vypravěčky a zároveň ředitelky domova pro seniory, kterou ztvárnila činoherní herečka Táňa Kupcová.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Hraje také před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kde letos bude mít premiéru Rozum a cit. Dále diváci uvidí Egon Schiele – Autoportrét, Dracula, Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em), Úplně celá česká historie a Divotvorný hrnec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo na jaře uvede tři premiéry, mezi nimi Lazebníka sevillského  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.