Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Nový divadelní festival Jižní Svéráz začíná už tento týden. Nabídne představení na netradičních místech

Divadelní představení nového multižánrového festivalu Jižní Svéráz v Jihočeském kraji se budou odehrávat na lodi, na březích řeky, ve sklepích pivovaru nebo v budově bývalé pošty. Festival, jehož nultý ročník začne tento pátek na náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích, potrvá až do září. Měl by se opakovat každé dva roky a je první akcí kulturního programu Českých Budějovic - Evropského hlavního města kultury 2028.

Festival se bude konat jednou za dva roky. Nabídne zážitky propojující divadlo a neobvyklá místa. „Divadelní představení se budou odehrávat na netradičních místech, na lodi a na březích řeky Vltavy, ve staré budově pošty v Nádražní ulici v Českých Budějovicích, pivovaru Samson, zámku Třeboň a v Komařicích nebo na návsi v Holašovicích. Diváci se budou moct stát i součástí představení," popsala kreativní ředitelka Českých Budějovic Evropského hlavního města kultury 2028 Anna Hořejší. Podle ní má festival šanci stát se mezinárodní akcí, po které je v jižních Čechách dlouhodobě poptávka, a pak by na jih Čech mohl přitáhnout špičky evropského divadla.

Slavnostní zahájení s koncerty bude v Českých Budějovicích na náplavce na Jiráskově nábřeží 17. května od 16:00. Součástí budou workshopy a dílny, jejich tématem bude divadlo, ať už pohybově, výtvarně nebo hudebně. V 18:00 vypluje loď přes Hlubokou nad Vltavou do Purkarce, diváci se zpět vrátí autobusem. „Toto je už pro starší děti, protože představení Jihočeská odysea trvá čtyři hodiny. Po celou dobu plavby budou herci hrát nejen na lodi, ale také na březích, kdy se diváci na chvíli vylodí a místa se promění v ostrovy na cestě řeckého hrdiny do rodné Ithaky,“ řekla ředitelka Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

Součástí festivalu budou další letošní inscenace Jihočeského divadla. Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově to bude například červnová činoherní premiéra podle románu Jane Austenové Rozum a cit. Na návsi v Holašovicích se znovu odehraje Prodaná nevěsta. V Třeboni se návštěvníci projdou zámkem za svitu svíček a uslyší hudbu skladatelů z konce 15. století v podání operního souboru. Celý festival zakončí v září činohra únikovou hrou Záhada zmizelého sudomyče, která se bude odehrávat právě ve starých sklepích Pivovaru Samson.

Lidé se vypraví do podzámčí renesančního zámku v Komařicích, kde bude představení nazvané Hostina. Hosty tam odveze autobus z Mariánského náměstí v Českých Budějovicích. Půjde o skutečnou hostinu pro 40 lidí o čtyřech chodech. Čtyři herci ze souboru My kluci, co spolu chodíme budou improvizovat a navazovat kontakt s diváky jako hosty. „Právě v Komařicích se konaly opulentní hostiny a poslední zaznamenaná v kronice je z roku 1688, trvala čtyři dny. A hrát se tam bude také čtyři dny od 17. července do 20. července,“ řekla Markéta Hrdlička Málková, ředitelka REZI.DANCE Komařice.

Divadlo Continuo zavede diváky do budovy bývalé pošty poblíž vlakového nádraží v Českých Budějovicích. V inscenaci Zatím, do té doby, navždy se inspirovali fragmenty korespondence lidí jak neznámých, tak i osobností jako Franz Kafka nebo Václav Havel. „Divák bude procházet budovou a v těch opuštěných místnostech se bude něco odehrávat. Hlavním výrazovým prostředkem bude pohyb a tanec,“ dodal umělecký vedoucí Pavel Štourač. Představení bude od 1. srpna do 10. srpna.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Balek

Štítky ČR, divadlo, festival, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový divadelní festival Jižní Svéráz začíná už tento týden. Nabídne představení na netradičních místech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.