Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dny slovenské kultury nabídnou bohatý program

Divadla, koncerty, výstavy, módní show i setkání spisovatelů nabídnou od soboty Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích. Na programu 15. ročníku jsou i Dny slovenské kuchyně a Haluškové preteky - soutěž ve vaření halušek s Petrem Stupkou a Lidovou hudbou bratrů Wimmerovců.

Slováci obohatí kulturní nabídku v krajském městě až do neděle 23. února. Osmidenní přehlídka nabídne divadelních představení, třeba oblíbenou komedii Zkrocení zlé ženy v podání Divadla Commedia Poprad či Mandarinkovou izbu s Marošem Kramárem a také nejznámější operetní melodie v podání sólistky Nové scény Bratislava Juliany Jamriškové a Dušana Jarjabky, sólisty Slovenského národního divadla. V Horké vaně sehraje Divadlo Thalia Teatro činoherně loutkové interaktivní představení pro rodiny s dětmi Červeňkrál a Žltovláska.

Na programu jsou také čtyři vernisáže - v Radniční síni bude vystavovat sochy a obrazy Andrej Margoč, v Café klubu Slavie fotografie Marián Béreš, v Galerii Nahoře budou studentské fotografie a v Domě umění bude vystavovat Viktor Kopasz.

Uskuteční se také swingový koncert slovenské kapely či módní show slovenských a českých návrhářek Andrey Vonkomerové, Zuzany Labudové, Lady Vyvialové a Silvie Urbancové.

„Ve Dnech slovenské kuchyně, stejně jako vloni, kdy jsme měli velký úspěch, opět chystáme halušky s brynzovou omáčkou, strapačky se zelím a uzeným masem, klasickou slovenskou polévku ze dvou druhů ryb, klasickou brynzovou pomazánku a jeden z tradičních slovenských dezertů - kremež,“ řekl provozní manažer hotelu Clarion Roman Koprolín.

Slovenské menu připravili i v dalších čtyřech restauracích - Hotelu Budweis, v Masných krámech, restauraci Metropol a v Grand hotelu Zvon. Soutěž o nejlepší halušky bude v pátek 21. února v 16 hodin v hotelu Clarion.

„V Jihočeském kraji se při posledním sčítání v roce 2011 hlásilo ke slovenské národnosti 6602 obyvatel, v krajském městě potom z 93 715 obyvatel 959 lidí,“ řekla Petra Dolejšová z Českého statistického úřadu.

Slovenského původu jsou primátor Juraj Thoma, který se narodil v Nitře, i jeho náměstkyně Ivana Popelová. Ta pochází z Bratislavy. Město na náklady Dnů slovenské kultury přispěje 270 tisíci korunami.

Zdroj: ČTK

Štítky Dny slovenské kultury, České Budějovice, kultura, divadlo, halušky, Maroš Kramár, Nová scéna, Dům umění, Poprad, Zkrocení zlé ženy, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny slovenské kultury nabídnou bohatý program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.