Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Budějc se chystají studenti z pěti zemí

Již podruhé se v Budějcích uskuteční mezinárodní projekt v rámci evropského programu Mládež v akci. Do Budějc se chystá 25 studentů z 5 evropských zemí – Polska, Litvy, Německa, Slovinska a Portugalska, pro které tým českých studentů připravil desetidenní program zaměřený na podnikání a mezikulturní poznávání.

Poté, co se skupinka studentů Ekonomické fakulty JU vrátila z Litvy, kde se zúčastnila krátkodobého Erasmu zaměřeného na kreativitu a inovace, rozhodla se uspořádat obdobný projekt v Českých Budějovicích.

„Do týmu jsme přibrali ještě Milana, který se podobného projektu zúčastnil před několika lety v Čechách a vrhli jsme se na psaní žádosti o grant z Evropské unie,“ říká Kristýna Mokráčková jedna ze členek týmu. Skupinka studentů grant skutečně získala a před Vánoci se naplno vrhla do příprav projektu, který pojmenovala From Idea to Realization.

„Každý má v týmu svoji úlohu. Mým úkolem je například navázat kontakt s českobudějovickými gymnázii a středními školami a domluvit jejich účast na pátečním programu. Účastníci projektu pro ně připraví různé úkoly, které budou muset studenti plnit. Vše bude probíhat v anglickém jazyce, takže si studenti procvičí jazyk a navíc se seznámí s našimi účastníky z různých zemí. Účast již přislíbilo Gymnázium olympijských nadějí, Gymnázium Jírovcova a Obchodní akademie,“ říká Andrea Vachalíková. Kromě ní tvoří tým další studenti EF JU Jiří Klička, Kristýna Mokráčková, Milan Pleva a Pavlína Dalíková.

Cílem projektu je motivovat mladé lidi k větší aktivitě ve společnosti, rozvíjet solidaritu a zvětšovat jejich toleranci.

„Do projektu jsme se snažili zapojit i sociálně znevýhodněné skupiny. Domluvili jsme se například na spolupráci s českobudějovickým Fokusem, který se stará o lidi s duševním onemocněním. V Praze se účastníci podívají na Neviditelnou výstavu, kterou je provede slepý průvodce a různá zákoutí Prahy budou objevovat za doprovodu bezdomovců, kteří se věnují sociálním podnikání pod iniciativou Pragulic,“ informuje Pavlína Dalíková.

Kromě sociálního zaměření projekt cílí také na mezikulturní poznání. „5.4. se v Café Klubu Slavie uskuteční od 19:00 International Evening, kde budou účastníci představovat svou kulturu prostřednictvím národní kuchyně a různých vystoupení,“ shrnuje Milan Pleva.

Celý týden budou pro účastníky připraveny workshopy týkající se podnikání. Ty připravují leadeři týmů z jednotlivých zemí. Účastníci se během nich dozví jak být správným leaderem, proč je důležitá týmová práce a také se naučí tvořit business plán nebo jak získat investora. „Důležité je, že účastníci se učí zábavnou formou při plnění různých úkolů. S klasickými přednáškami se v rámci projektu nesetkáte,“ doplňuje Kristýna Mokráčková. 

Projekt začíná interaktivním programem již v pátek 4.4. 2014, kdy do Českých Budějovic přijedou všichni účastníci. Další den je v plánu seznámení účastníků s městem a také prohlídka pivovaru. Večer bude plný dobrého jídla a kulturních vystoupení v podání jednotlivých účastníků. Další dny budou pravidelně probíhat jednotlivé workshopy týkající se podnikání. Účastníci se také podívají do Českého Krumlova, kde budou ve svých týmech plnit různé úkoly. Závěr projektu je věnován páteční akci s gymnázii a středními školami a využití nabytých zkušeností při přípravě vlastního projektu. Než se účastníci rozjedou zpět do svých zemí, čeká je ještě návštěva hlavního města Prahy.

Financí v rámci projektu se ujal Jiří Klička. „Peníze na tento projekt nám poskytla Evropská unie prostřednictvím programu Mládež v akci. 10ti denní projekt bude vyvrcholením téměř ročního snažení. V tomto období bylo zapotřebí udělat spoustu dílčích kroků, bez kterých by nám ale projekt nebyl jinak přidělen. Činnosti v průběhu přípravy byli velice rozmanité, od sestavení předběžného rozpočtu, až po studování právních předpisů v rámci kterých se musíme pohybovat.“

O grant může zažádat formální nezisková/nevládní organizace nebo neformální skupina mladých lidí. Příležitost získat grant má tedy téměř každý, projekt však musí naplňovat stanovená kritéria.

Obecné informace

From Idea to Realization je mezinárodní vzdělávací projekt, který se bude konat v Českých Budějovicích v dubnu 2014. Celý projekt bude trvat 10 dní a zúčastní se ho studenti z 6 různých evropských zemí. Stěžejním tématem celého projektu je podnikání a mezikulturní poznávání. Během neformálních aktivit si účastníci zlepší své prezentační a komunikační dovednosti, naučí se, jak začít s vlastním podnikáním  a získají možnost navázat nová přátelství, která mohou přerůst ve společné podnikání. Díky rozličným aktivitám budou účastníci více sebejistí a budou více otevření ostatním národům a jejich kulturám. Všechny realizované aktivity budou neformálního charakteru a účastníci projektu se budou učit během plnění různých úkolů.

Napsala Andrea Vachalíková (tisková zpráva)

Štítky slavie, studenti, projekt, České Budějovice, podnikání, Litva, grant, Německo, Polsko, Portugalsko, Slovinsko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kunz

Jak na podnikání se dozvíte na blogu http://spolecnosti-ready-made.blog.cz

Sobota, 19. dubna 2014, 12:11Odpovědět

Do Budějc se chystají studenti z pěti zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.