Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Letní Letná se vrátil na Lipno se zahraničními hvězdami

Do Lipna nad Vltavou letos zamířil po úspěšném loňském ročníku Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. „Vůbec poprvé zde představíme kromě dalšího bohatého programu dvě zahraniční hvězdy,“ zdůrazňuje ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Bude to vynikající italský umělec, mim, klaun, autor i režisér v jedné osobně Paolo Nani se slavným představením Dopis, které získalo řadu cen na mezinárodních festivalech, a švýcarský klaunský soubor Compagnie Due.

Dopis je představení beze slov, které vás určitě rozesměje a pobaví,“ doplňuje Jiří Turek. Jednoduchý příběh o dopisu zahraje Paolo Nani patnácti různými způsoby: například ve stylu westernu, němého filmu, hororu, bez rukou, opilý, pozpátku, překvapeně, sprostě, jako kouzelník a podobně.

Všechny verze mají jedno společné – jsou plné humoru a neuvěřitelného mistrovství, co se dá beze slov vyjádřit. Silou představení je kontakt s diváky, který vyústí v řadu překvapení,“ říká Jiří Turek.

Švýcarský soubor Compagnie Due přijede na Lipno s představením Avanti – vtipným a hravým cirkusovým kolotočem, který nepostrádá poetiku. „Akrobatické kousky, žonglování, kotrmelce ve vzduchu, využití magie a iluze a další klaunské umění pro všechny – děti, mladé i staré,“ líčí Jiří Turek.

Dva herci předvádějí moderní klaunerii s přesahem do pouličního divadla. Balancují mezi vtipnou zábavou a dramatickým uměním, využívají improvizace, nebojí se parodie ani fraškovitých konců. „Představení dvou trochu vulgárních, až bizarně vyhlížejících klaunů, umožní divákům podívat se na svět dětskýma očima,“ uzavírá Jiří Turek.

Přes den diváci uvidí až pětkrát denně dětská představení – například Teátr Víti Marčíka, divadlo ANPU, Vojta Vrtek, bublinář Václav Strasser, mim Antonín Novotný, Divadlo Já to jsem, MIMO.s. Zahraniční soubory pak večer doplní představení Teátra Víti Marčíka pro dospělé.

Městečko s cirkusovými šapitó, které na návštěvníky dýchne neopakovatelnou atmosférou, poskytne rodinám i dětem celodenní vyžití: najdou zde například fotoateliér Le Petit Cheval, se kterým kočuje Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, výtvarné a cirkusové dílny pro děti i dospělé, bar V letní poloze s večerním programem a čajový Show stan.

Vstup do městečka bude zdarma, dětská představení budou stát 50 Kč, večerní souboru Teátr Víti Marčíka pak 120 Kč a zahraniční 280 Kč. Festival také nabízí zvýhodněné balíčky na dětská a večerní představení.

Vstupenky jsou k dostání na www.letniletna.cz, poté na místě jednu hodinu před začátkem představení nebo v síti Ticketpro (cena navýšena o poplatek).

Vstupenky jsou dále v předprodeji do 30. června 2012:

  • LIPNO: Infocentrum Lipno, č. p. 87, 382 78 Lipno nad Vltavou, www.lipno.info
  • ČESKÉ BUDĚJOVICE: CITY café, (u zimního stadionu), F. A. Gerstnera 2151/6, 370 01 České Budějovice, www.citygastro.cz.

Generálním partnerem Letní Letné na cestách je Lipánek.

Hlavní část festivalu Letní Letná proběhne letos již podeváté od 19. srpna do 2. září na pražské Letné. První oznámenou hvězdou je kanadský soubor 7 Fingers.

Více informací a přesný program Letní Letné na cestách naleznete na www.letniletna.cz.

Tisková informace

Štítky Letní Letná, představení, divadlo, Jiří Turek, Vodní nádrž Lipno, festival, Lipno nad Vltavou, Víťa Marčík, Antonín Novotný, Saša Rašilov mladší, Vanda Hybnerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Letní Letná se vrátil na Lipno se zahraničními hvězdami  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.