Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce bitvy u Sudoměře přitáhla tisíce lidí

Tisíce lidí si nenechaly ujít rekonstrukci bitvy u Sudoměře, která se odehrála v sobotu 28. března nedaleko Čejetic na Strakonicku. Jedná se o první velkou akci konanou v rámci krajského projektu Jižní Čechy husitské 2015, jehož smyslem je připomenout si 600 let od mučednické smrti mistra Jana Husa.

„Jsem spokojený, vyhráli naši,“ uvedl s úsměvem po skončení bojové vřavy hejtman Jiří Zimola. „Samozřejmě mě velice těší, že připomínka těchto historických událostí přitáhla takové množství lidí. O čemž ostatně svědčí nekonečné kolony aut, které sem před začátkem směřovaly i to, že bitvu někteří diváci sledovali také z korun okolních stromů. Nezbývá si než přát, aby tato hojná návštěvnost bylo dobrou předzvěstí pro náš letošní projekt Jižní Čechy husitské, čímž všechny na další pořádané akce srdečně zvu,“ dodal hejtman.

Vzdělávací ráz projektu Jižní Čechy husitské

Zimola zároveň odmítá tzv. černobílý pohled na historii. „Vadí mi, že se často k husitství vyjadřují různí rádoby historikové, kteří dějinné události různě překrucují. I proto jsme si k projektu Jižní Čechy husitské jako poradce pozvali pana profesora Čorneje, aby nám napomohl tyto různé předsudky vyvrátit a dát našemu projektu i určitý vzdělávací ráz,“ vysvětlil.

Bitva se odehrála 25. března 1420 v lokalitě mezi rybníky Markovec a Škaredý, jihovýchodně od usedlosti Sudoměř, vzdálené přibližně 14 km od měst Strakonice a Písek. Husitský oddíl, přemisťující se z Plzně směrem ke vznikajícímu Hradišti na hoře Tábor, zde porazil početnější a lépe vyzbrojené vojsko strakonických johanitů a katolických šlechticů, přezdívaných „Železní páni“. Střetnutí obou protivníků bylo první větší bitvou husitských válek a předznamenalo směr, kterým se dále vyvíjelo husitské vojenství.

Více informací o dalších akcí projektu Jižní Čechy husitské najdete na www.jchusitske.cz.

Radek Šíma

Bitva u Sudoměře

Neděle, 29. března 2015, 08:33

Bitva u Sudoměře
Bitva u Sudoměře

Štítky husité, Sudoměř, bitva, zimola, projekt, Jihočeský kraj, Jan Hus, Jiří Zimola, okres Strakonice, Čejetice, Husitské války, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce bitvy u Sudoměře přitáhla tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.