Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Problém Šumavy by prezident Zeman vyřešil zrušením národního parku

Miloš Zeman zavítal na závěr druhého dne letošní návštěvy Jihočeského kraje do Vimperku, kde se během odpoledne setkal před Hotelem Zlatá hvězda s místními obyvateli. Při besedě znovu otevřel problematiku Národního parku Šumava. Navrhl jeho zrušení.

Šumava je podle Zemana místem, které by mělo patřit lidem. Nyní se zde prý nachází pouze obrovské množství uschlých lesů. V pondělí navíc na krajském úřadě doplnil, že tetřev i datlík už ze Šumavy zmizeli. „Způsobil to přítel kůrovce Martin Bursík. Tehdejší ministr životního prostředí,“ připomněl prezident.

Pro server iROZHLAS.cz však tvrzení o absenci tetřeva a datlíka vyvrátil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. „Tetřevi ani datlíci ze Šumavy nezmizeli, naopak se jim nyní díky ochraně přírody daří dobře, protože mohou přirozeně reagovat na přirozené proměny lesních porostů,“ řekl.

Zeman přesto v otázce Šumavy navrhuje vlastní postup. „Optimálním řešením je zrušit šumavský národní park. Má argumentační oporu v rakouské straně, kde třeba na Hochfichtu vůbec žádný národní park není. Jsou tam hospodářské lesy, celá řada hospůdek, sjezdovek. Dokonce jsem se tam proběhl na běžkách. Po české části Šumavy vidíte rozbité silnice, poloprázdné penziony, obchody, kde skoro nikdo nenakupuje,“ uvedla hlava státu s tím, že by v čele Národního parku Šumava viděl alespoň jiné vedení.

Vyjádřil se i ke kuřáckému zákonu, který začal platit před dvěma týdny. Vymyslel ho prý lehce dementní člověk. „Zákon jsem podepsal proto, že jsem kuřák. Kdybych byl nekuřák, vetoval bych ho. Podle mého mínění je to naprostá blbost. Něco tak neuvěřitelného, kdy se úředníci snaží regulovat náš život, je totéž, jako kdyby impotenti vydávali směrnice na regulaci sexuálního života,“ zamyslel se nad přirovnáním.

Řeč přišla i na platy, které musel Pražský hrad na soudní příkaz odtajnit. Jejich výše zveřejnil iROZHLAS.cz. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček si v roce 2014 přišel průměrně na necelých 60 tisíc korun, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář si průměrně vydělal dvojnásobnou částku. Zeman přesto stočil otázku na svou funkci. „Občas není zveřejňováno, že třetinu z platu odvádím na fondy ohrožených dětí, protože to média příliš nezajímá,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji (12. až 14. 6.)

Prezident Zeman v pondělí zahájí třídenní návštěvu Jihočeského kraje
VIDEO: Prezident Zeman přijel před krajský úřad, pozdravil se s hejtmankou Stráskou
VIDEO: Zeman dal Stráské houby a vyslovil přání vzniku nového hospicu
Setkání s Kajínkem bych považoval za populismus, řekl Zeman zaměstnancům Engelu
VIDEO: Uvědomte si, že vaše hodnota je vyšší než párek, rohlík a pivo, vzkázal Zeman v Kaplici
VIDEO: Zeman přirovnal domácí vzdělávání k domácím porodům. Obojí je blbost, řekl

Štítky Miloš Zeman, Šumava, Jihočeský kraj, návštěva, Národní park Šumava, Vimperk, Martin Bursík, Zdeněk Vermouzek, Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Problém Šumavy by prezident Zeman vyřešil zrušením národního parku  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.