Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po konci nynějších omezení nebudeme rozvolňovat, pronesl dnes Andrej Babiš

Lidé by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměli počítat s rozvolněním protiepidemických opatření po ukončení nynějších omezení. Případné uvolnění bude záviset na dodržování restrikcí a na postupu očkování, situace to zatím neumožňuje. Babiš tak odpověděl ve Sněmovně na dotaz pirátského poslance Martina Jiránka, co vláda plánuje po ukončení nynějšího třítýdenního lockdownu. Žádný plán Babiš nesdělil.

V Česku zemřelo od začátku epidemie nemoci covid-19 přes 21 tisíc lidí s potvrzenou nákazou novým koronavirem. Poslední tisíc úmrtí přibyl za šest dní. Denní nárůsty nově potvrzených případů jsou nadále vysoké. Ve středu přibylo 15 088 potvrzených případů covidu, o 1300 více než před týdnem. Byl to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. 

"My určitě rozvolňovat nebudeme, není na to důvod," řekl premiér. Chtěl by, aby se život v Česku co nejdříve vrátil do normálu. Podle něj je nejprve třeba snížit nárůst nakažených a počet hospitalizovaných s koronavirem.

"Něco slibovat skutečně nechci, protože jsme slibovali už mockrát," uvedl Babiš. "Ani nechci dávat nějaké predikce. Nejsem schopen tady říkat nějaká konkrétní čísla. Zkrátka ta predikce není možná," řekl. Pokud Piráti vědí přesně, co se stane, měli by to sdělit, uvedl premiér. "Potřebujeme odlehčit českému zdravotnictví. A podle toho, jak se to vyvine, budeme reagovat," dodal.

Ministerský předseda také uvedl, že francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl Česku dalších 15 tisíc vakcín. Podrobnosti neuvedl, řekl jen, že ho Macron oslovil dnes v noci. "V noci psal Macron, že poskytne dalších 15 tisíc vakcín," řekl Babiš. Už koncem února informoval, že Francie slíbila 100 tisíc dávek vakcíny.

Premiér v odpovědi na interpelaci Jana Farského (STAN) odmítl, že by vláda rozdělovala vakcíny mezi jednotlivé kraje podle nějakého politického klíče. Trval na tom, že vakcíny směřují do krajů podle podílu obyvatel nad 65 let. Farský o tom měl pochybnosti a tvrdil například, že v takovém případě by třeba v Libereckém kraji chybělo 6355 vakcín. Babiš to ale odmítl slovy, že Farský vylhaně vyvolává střet.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky koronavirus, opatření, vláda, Andrej Babiš, Česko, vakcína, COVID-19, Martin Jiránek, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Emmanuel Macron, Jan Farský, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Chejn

Nejvyšší čas vyrazit do ulic a hnát je svinským krokem ,protektory zasraný !

Sobota, 6. března 2021, 16:10Odpovědět

Po konci nynějších omezení nebudeme rozvolňovat, pronesl dnes Andrej Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.