Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senát odmítl povinný podíl českých potravin v obchodech. Schválení by mohlo znamenat žalobu

Povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech dnes zamítl Senát. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést již od příštího roku, dnes vrátil s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Evropská komise varovala, že v případě přijetí kvót se Česko může dočkat z Bruselu žaloby. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna již dříve uvedl, že novela ve sněmovní verzi by narušila soutěžní prostředí nejen v České republice, ale také v Evropské unii.

Vyřazení kvót dnes před senátory podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Opatření je podle něj nešťastně napsané, velké části zemědělců a potravinářů by mohlo ublížit a není ani vymahatelné.

„Senát je pojistkou, že tyto otřesné návrhy dál neprojdou. Poslanci SPD by měli nejdříve přemýšlet, než něco navrhnou. Jsem rád, že i ministr Toman uznal, že kvóty na potraviny jsou blbost,“ vyjádřil se dnes po hlasování europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Osm zemí se postavilo proti

Návrh se vztahoval na prodejny potravin o velikosti nad 400 metrů čtvereční, které by po jeho schválení musely od příštího roku prodávat povinný, minimálně padesátiprocentní, podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Hned osm zemí EU však varovalo, že takové kvóty nejen zavání diskriminací zahraničních výrobků, ale především dojde k výraznému zdražení potravin.

„Varováním pro zákonodárce by měla být i výzva některých unijních států adresovaná předsedovi Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslavu Faltýnkovi, v němž upozorňují, že povinné kvóty na tuzemské potraviny jsou vysoce diskriminační,“ řekl poté, co návrh schválili poslanci, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že by Česku hrozili odvetné kroky od ostatních zemí EU.

Podle Komory by neméně závažným problémem byla také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin. Stát by tak podnikatelům svojí regulací přikázal další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu.

„Po zavedení kvót by okamžitě došlo ke snížení nabídky právě proto, že by spousta výrobců vypadla ze hry – nejen těch zahraničních, ale i českých, kteří musí kvůli nedostatku tuzemských surovin vyrábět z dovezených. S omezením nabídky by přišlo ruku v ruce i zdražení, protože kde je nižší konkurence, tam se otevírá prostor pro navyšování cen. Ve finále by na to, bohužel, doplatili zákazníci. Jediným cílem předkladatelů povinných kvót bylo navýšit zisk velkých zemědělců a vytvořit prostor pro nové dotace do neefektivního českého zemědělství. Kvóty by tak prospěly pouze velkým tuzemským agropotravinářským koncernům. Malým farmářům kvóty nepomohou nijak,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zpátky do 80. let

Potravinové kvóty podle něho popírají především volný pohyb zboží a kapitálu, tedy zásadu jednotného evropského trhu. O zvýhodnění domácích potravin se v 80. letech minulého století pokusilo Irsko, před pár lety i Maďarsko nebo Rumunsko, ale neuspěly. Česká republika je v případě základních potravin soběstačná jen přibližně ze 30 až 40 procent. Na základě žádné regulace nelze podle svazu najednou produkovat o desítky procent potravin více. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Senát

Štítky potraviny, Senát, ODS, STAN, kvóty, jídlo, kvóta, Senát Parlamentu ČR, Česko, Evropská unie, Evropská komise, Petr Mlsna, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Brusel, Miroslav Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát odmítl povinný podíl českých potravin v obchodech. Schválení by mohlo znamenat žalobu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.