Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Politici na jihu Čech před volbami vsadili na osobní kontakt s lidmi

Tradičně na osobní kontakt s lidmi vsadili v kampani před sněmovními volbami jihočeští lídři největších politických subjektů. Někteří z nich k tomu využili i různé společensko-kulturní akce, jiní se soustředili na klasické mítinky. Volby do Poslanecké sněmovny se konají 8. a 9. října.

Například koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, vyrazila o víkendu na strakonickou pouť. Jednička na kandidátce KSČM Alena Nohavová zase například osobně vylepovala po obcích předvolební plakáty propagující její stranu. Koalice Pirátů a STAN vyrazila do ulic jihočeských měst s takzvaným pokojíčkem. Jde o provizorní prostor, do kterého politici zvou kolemjdoucí.

Konflikt při mítinku ANO

Policie na jihu Čech v souvislosti s předvolební kampaní prověřuje jednu událost. Jde o konflikt při mítinku hnutí ANO v Českých Budějovicích, kdy zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii nakreslili na zem v místě konání akce kříže. Podle nich symbolizovaly oběti koronavirové pandemie v Česku. Předtím však podle primátora Jiřího Svobody (ANO) nepožádali na radnici o povolení na tyto aktivity.

Policie vyšetřuje spor z mítinku ANO v Budějovicích. Muži měli ošetřit popáleniny

Policie prověřuje konflikt spojený s víkendovým předvolebním mítinkem hnutí ANO v Českých Budějovicích. Zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii namalovali kříže symbolizující oběti koronaviru na zem u stánku hnutí ANO. Společnost, která...

„Stalo se tak při dvou našich mítincích v Českých Budějovicích. Pokud někdo chce nějakým způsobem kreslit nebo stříkat nějaké znaky na městské komunikace, musí si o to zažádat. Magistrát podobné věci schvaluje mimo jiné za podmínek, že žadatelé následně zajistí odstranění nápisů nebo kreseb. Ale v tomto případě si nikdo o nic nezažádal a nyní celou věc prověřuje policie a víc se k tomu zatím nemůžeme vyjadřovat," uvedl Svoboda.

Společnost, která uklízí komunikace ve městě, kříže odstranila a při čištění plochy údajně jednoho ze sympatizantů Milionu chvilek opařila. Muž má podle vyšetření lékařů popáleniny druhého stupně, uvedl dříve Luděk Beneš z českobudějovické pobočky Milionu chvilek. Dodal, že policie případ prověřuje i kvůli možnému ublížení na zdraví.

Osobní kontakt, ale i sociální sítě

Kampaň před říjnovými volbami na jihu Čech s výjimkou tohoto případu s sebou nepřinesla konfliktní situace. Kandidující politické subjekty se u mítinků zaměřily především na větší města v regionu. Strany a hnutí více využívají sociální sítě, řekli jejich zástupci.

Do parlamentních voleb v Jihočeském kraji podalo kandidátní listiny 18 politických subjektů. Je to o sedm méně než před čtyřmi lety. Tehdy v kraji zvítězilo hnutí ANO, které získalo 28,86 procenta. Druhá skončila ODS s 12,12 procenta hlasů. Piráti obdrželi 10,51 procenta, SPD 9,85 procenta, KSČM 9,32 procenta, ČSSD 7,30 procenta, KDU-ČSL 5,38 procenta a TOP 09 získala 5,30 procenta. ANO si tím zajistilo pět mandátů, ODS dva a zbývající subjekty mají po jednom poslanci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redakce

Štítky ČR, volby, sněmovna, kampaň, Jihočeský, Česko, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR, ODS, Milion Chvilek, policie, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici na jihu Čech před volbami vsadili na osobní kontakt s lidmi  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.