Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktivista Vrabel vybral od příznivců desítky tisíc na právníka. V květnu chce uspořádat mezinárodní demonstraci

Dezinformátor a pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel před týdnem vyzval své příznivce, aby mu přispěli na uhrazení služeb advokáta, který ho hájí při procesu týkajícího se šíření poplašné zprávy. Peníze mají jeho příznivci posílat na účet internetové Bureš TV. Vrabel teď v živém přenosu řekl, že se touto cestou podařilo vybrat 66 tisíc korun. Zadlužený aktivista žijící v Srbsku se měl dopustit šíření poplašné zprávy tím, že měl mezi své příznivce rozšířit nepravdivou informaci o plánovaném jaderném útoku Česka na Ruskou federaci. Soud bude o jeho případném testu rozhodovat opět 27. dubna. O pár dní později plánuje Vrabel demonstraci na severu Čech, v česko-německo-polském trojmezí.

Láďo, děkujem! Dezinformátora Vrabela doprovodili na soud jeho příznivci

U Obvodního soudu pro Prahu 1 začal proces s pořadatelem protivládních demonstrací a dezinformátorem Ladislavem Vrabelem. Ten se měl dopustit šíření poplašné zprávy výroky o plánovaném jaderném útoku Česka na Ruskou federaci. Vrabel žijící v...

„Chci poděkovat všem za 66 tisíc na právní služby. Jak víte, ty peníze jdou opravdu přímo právníkovi. Nebyli jsme za to na dovče. Faktura byla na 240 tisíc korun, takže opravdu díky moc. Pomohlo to,“ řekl ve čtvrtečním živém přenosu na internetové Bureš TV Ladislav Vrabel.

Zadlužený dezinformátor chce podle svých slov také kromě květnové demonstrace na Václavském náměstí v Praze uspořádat mezinárodní akci na česko-německo-polském trojmezí u Hrádku nad Nisou. Tu plánuje na první dva květnové dny. „Původně jsem myslel, že to spojíme ještě s blokádou hranic. Nakonec na trojmezí, kde se stýkají tři země, udělám společnou demonstraci. Je to v přírodě, kousek je autokemp na české straně,“ dodal ve videu Vrabel. Mezinárodní demonstrace má podle něho proběhnout 1. května od 14:00. „Bude to několikajazyčná demonstrace. Řešíme, jak budeme dělat překlady. Nejspíš asi streamingem,“ doplnil.

Vrabel: Ve veřejném prostoru máme svobodu slova

Jen pár dní před plánovanou demonstrací na severu Čech čeká Vrabela pokračování jeho soudu týkajícího se šíření poplašné zprávy. Celý proces Vrabel dlouhodobě označuje za politický. To naznačuje také jeho obhájce Radek Suchý. „Celé řízení totiž považuji za absurdní. A ač se přísně vyhýbám jakýmkoli úvahám, že to či ono řízení má politický podtext, v tomto případě se tomu nemohu ubránit. Svědčí tomu několik okolností,“ píše na sociálních sítích a dodává: „Dlouho varuji před pronikáním politiky do justice a práce orgánů činných v trestním řízení. Není totiž již výjimkou, že stát postihuje určitá jednání nebo výroky dle toho, kdo je vysloví, a zavádí tak dvojí metr v přístupu ke spravedlnosti. Zjevně totiž hodnotí společenskou škodlivost dle toho, kdo se určitých výroků či jednání dopustí. Je to nebezpečné, nežádoucí a musíme se tomu postavit. Zvláště my advokáti – obhájci, kteří mají nezastupitelnou roli v obraně práva a spravedlnosti, ač jsme od vedení advokátní komory dostali nyní jasné varování.“

Vrabel kvůli svým výrokům stanul před soudem poprvé před dvěma týdny. Dezinformátora k soudu na pražský Ovocný trh přijela podpořit zhruba stovka příznivců. I proto jednání probíhalo v největší síni s kapacitou zhruba 26 osob.

Vrabel se měl podle obžaloby dopustit šíření poplašné zprávy tím, že v jednom ze svých videí koncem minulého roku řekl, že „naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček.“ Kvůli tomu ho zadržela policie 21. ledna. Po výslechu byl propuštěn na svobodu. 

„Cítím se absolutně nevinen. Co se týče toho, co je mi kladeno za vinu, měl jsem způsobit lidem strach z války. Taky mám strach z války mezi Ruskou federací a Českou republikou. Proto dělám demonstrace za mír a veřejná vystoupení,“ řekl na úvod své obhajoby Jihočech Ladislav Vrabel. I proto přišel na jednání s rozkvetlým zlatým deštěm v ruce, plackou s nápisem mír na saku a po jednání měl v plánu s příznivci vypustit v Praze bílou holubici.

Ve své obhajobě se odkazoval také na slova premiéra Petra Fialy. „Ve veřejném prostoru máme svobodu slova a dívám se, jak je uplatňována. Vidím, jak náš premiér Petr Fiala říká, že jsme ve válce a není to šíření poplašné zprávy. Ve válce nejsme. Pokud není trestně stíhaný premiér Fiala, tak odkazuji na rovný přístup,“ dodal.

Vrabelův monolog v úvodu jednání trval téměř hodinu. Několikrát se odkazoval na informace Scotta Rittera, komentátora a spisovatele, bývalého zpravodajského důstojníka námořnické pěchoty Spojených států a zbrojního inspektora OSN. Ten je nyní kritikem války v Iráku a zahraniční politiky USA na Blízkém východě. Před dvanácti lety byl Scott Ritter odsouzen za opakovaný sexuální delikt s nezletilou osobou. Právě Scott Ritter měl v jednom z videí prohlásit, že právě Vrabelem zmiňované stíhačky F35 jsou vhodné pro nošení a shazování jaderných hlavic.


Ladislav Vrabel a jeho příznivci u soudu v Praze.

Pořadatel protivládních demonstrací proces považuje za politický. „Vnímám to jako snahu o umlčení opozice, jako politický proces. Chtěl jsem upozornit na to, co mohlo občanům způsobit vážnou újmu. Z mého pohledu to bylo dosti metaforické vyjádření. Používá ho například premiér, proto bych ho chtěl používat i já,“ doplnil Vrabel. Strach u veřejnosti podle svých slov nevyvolal on, ale vláda, která oznámila, že nakupuje letadla F35.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Ladislav Vrabel, Praha, soud, poplašná zpráva, dezinformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Hlavní bylo zorganizování protivládní demonstrace, tohle je článek v duchu ČT. Celý volební program nynější ,vlády' byl dezinformace.

Pondělí, 27. března 2023, 02:38Odpovědět

Aktivista Vrabel vybral od příznivců desítky tisíc na právníka. V květnu chce uspořádat mezinárodní demonstraci  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.