Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Vodňanech se po odvolání místostarosty rozpadla koalice

Ve Vodňanech se po odvolání místostarosty Milana Němečka (Vodňany 2022) rozpadla koalice. Zastupitelé Němečka odvolali v pondělí, jeho tři další spolustraníci z uskupení Vodňany 2022 rezignovali na místa radních a sdružení Vodňany 2022 opustilo koalici. Ve vedení města zůstávají ANO a SNK Město a venkov dohromady s osmi mandáty. To je ale v 21členném zastupitelstvu menšina, pro aspoň těsnou většinu potřebují nejméně 11 hlasů. Starosta Martin Macháč (ANO 2011) teď bude hledat nového koaličního partnera. Mimořádné zasedání zastupitelů se má konat 29. dubna, řekl ČTK Macháč. V tajném hlasování bylo pro Němečkovo odvolání 13 z 21 zastuptelů.

Důvodem Němečkova odvolání bylo podle starosty dlouhodobé nevhodné vystupování a reprezentování z pozice místostarosty. „Na jeho činnost si totiž stěžovali i ředitelé příspěvkových organizací, které měl na starosti,“ uvedl starosta Martin Macháč (ANO 2011).

„Většina zastupitelů se rozhodla, že mě odvolají, já to respektuji a jako radní jsem skončil. Zastupitelem zůstávám, stejně jako moji kolegové, a budeme dál pracovat pro město,“ řekl odvolaný místostarosta Milan Němeček (Vodňany 2022). Na funkce v radě rezignovali jeho straničtí kolegové Pavel Šťástka, Radek Čejka a Otomar Linhart.

Ve Vodňanech po volbách v roce 2022 vznikla koalice Vodňany 2022 (sedm mandátů), hnutí ANO 2011 (pět mandátů) a SNK Město a venkov (tři mandáty). Starostou se stal Macháč, místostarostou Němeček, který byl předtím starostou. Sdružení Vodňany 2022 záhy opustili tři ze sedmi zastupitelů. Koalice měla tedy 12 hlasů. V opozici byli dále zastupitelé za Vodňany pro změnu (se třemi mandáty), ODS (se dvěma mandáty) a Společně pro Vodňany KDU-ČSL, TOP 09 (s jedním mandátem).

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky správa, Vodňany, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vodňanech se po odvolání místostarosty rozpadla koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.