Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Z devíti zůstaly pouze dvě. Krajské zastupitelstvo opustí sedm politických stran

Jihočeský kraj čeká politické zemětřesení. Po posledních krajských volbách bude směřování kraje v následujících čtyřech letech řídit pouze ODS, která díky získání 34 mandátů může vládnout sama, bez nutnosti tvořit koalici s dalšími subjekty. V krajském zastupitelstvu navíc skončí celkem sedm politických stran. ODS tak přijde o bývalé koaliční partnery i opozici.

O své zástupce na kraji přišlo hnutí STAN, SOCDEM, KDU-ČSL, TOP 09, Tábor 2O2O, Jihočeši i Piráti. Jediným novým subjektem v zastupitelstvu je Stačilo!. V krajském zastupitelstvu tak v dalším volebním období setrvají pouze ODS a ANO. 

„Pro mě je to zajímavý okamžik i tím, že jsem ještě nezažil, aby nebylo potřeba skládat koalici a vládla jedna strana. Pro ostatní strany bude za čtyři roky návrat do zastupitelstva velmi těžký,“ zhodnotil povolební situaci lídr jihočeské SOCDEM Tomáš Polanský.

Strana měla v minulém zastupitelstvu šest mandátů a její člen Antonín Krák byl náměstkem hejtmana pro dopravu a majetek kraje. V současných volbách získala SOCDEM pouze 1,98 procenta a do zastupitelstva se vůbec nedostala.

Jihočeši volili hejtmana, ne zastupitelstvo

„Pro nás to dopadlo velmi špatně a vidím v tom dvě věci. Jihočeši volili hejtmana, ne zastupitelstvo. Hejtman Kuba byl za svou práci a dlouhodobou komunikaci odměněn. Že tu pozici zvládá skvěle, potvrdil i jako krizový manažer během povodní. Výsledek ostatních stran vnímám jako odraz celostátní situace a trochu i eurovoleb, kdy ANO využilo své voličské základny a naštvanosti ve společnosti proti vládě,“ myslí si Polanský.

O své zastupitele také zcela přišla koalice Společně pro jižní Čechy, spojující TOP 09 a KDU-ČSL. V předchozích volbách v roce 2020 získala koalice sedm mandátů a její členové obsadili posty dvou hejtmanových náměstků. František Talíř za KDU-ČSL byl náměstkem pro místní rozvoj, životní prostředí a turismus, Pavel Klíma za TOP 09 náměstkem pro školství a veřejné zakázky. V současných volbách koalice skončila se ziskem 4,45 procenta.

Hlasy na jihu Čech jsou sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), která získala 47,51 procenta. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem ANO se ziskem 24,13 procenta hlasů. Jako poslední překročilo hranici pěti...

„Nebudu vám lhát, je to zklamání. Naše koalice skončila pod pětiprocentní hranicí a v zastupitelstvu našeho kraje tak čtyři roky nebudeme. Po každém pádu má člověk dvě možnosti – zůstat ležet, nebo se zvednout a snažit se zas o to víc. Volím druhou variantu. A povzbuzením do toho je pro mě i 1973 preferenčních hlasů, které jsem dostal. Po čtyřech kandidátech vítězné ODS a lídrovi ANO je to nejvyšší počet. Moc si toho vážím a děkuji za tuto důvěru,“ napsal na svém facebookovém profilu František Talíř.

Hranici pěti procent tentokrát nepřekonalo ani hnutí STAN, které na jihu Čech kandidovalo společně s hnutím Občané pro Budějovice (HOPB). Uskupení tak přišlo o pět krajských zastupitelů. „Děkujeme všem voličům a voličkám, kteří nám v letošních krajských volbách dali svůj hlas. K překročení pětiprocentní hranice to bohužel nestačilo. Jako Starostové se nadále budeme starat o obce a města v Jihočeském kraji, takže naše práce rozhodně nekončí,“ sdělili zástupci koalice po volbách.

O své místo v zastupitelstvu přišla i další z dříve úspěšných stran – Jihočeši 2012. Jihočeši získali pouze 3,30 procenta, přišli tak o čtyři mandáty a post náměstka pro kulturu a venkov, který zastával Pavel Hroch.

Pirátům chybí silný lídr

Krajské volby byly velkým šokem také pro Piráty, kteří se kromě Plzeňského kraje nedostali do žádného z krajských zastupitelstev. Na jihu Čech pak strana získala ze všech krajů nejnižší počet hlasů, hlasovalo pro ni pouze 2,43 procenta voličů. V minulém období přitom Piráti získali devět zastupitelských křesel.

„Osobně mě ten výsledek zklamal, ale nepřekvapil. Já jsem s tím počítal, byť jsem ve straně patřil k výrazné menšině. Dlouhodobě jsem upozorňoval, že po neúspěšných eurovolbách nemusíme překonat ani hranici pěti procent,“ sdělil lídr jihočeských Pirátů Josef Soumar, který je zároveň píseckým místostarostou.

Nejde o úspěch politického vedení ODS. Je to úspěch týmu, který jsem tu složil, řekl po volbách Kuba

Povolební vyjednávání se na jihu Čech konat nebudou. Suverénní vítězství hejtmana a lídra ODS Martina Kuby dává straně příležitost ujmout se vedení kraje bez dalších partnerů. „Takový výsledek jsem nečekal,“ řekl ve volebním štábu v Českých...

Soumar za neúspěchem Pirátů vidí především dění v celostátní politice, které straně značně pošramotilo pověst. Úpadek strany dle něj začal již v roce 2020, kdy se Piráti spojili s hnutím STAN. Jako další velký problém vidí to, že straně chybí výrazná vůdčí osobnost. Soumar byl také jedním z prvních pirátských politiků, kteří po volbách začali volat po odstoupení současného předsedy strany Ivana Bartoše.

„Jsem rád, že se věci daly do pohybu. Tohle je prostě problémová situace a je potřeba si sundat růžové brýle. Pirátská myšlenka pro mě má stále smysl, a proto si myslím, že naším prvním krokem by teď mělo být vybrat si silného lídra, který bude schopný naši politiku komunikovat jak uvnitř strany, tak pro veřejnost,“ řekl Soumar.

Jediným nováčkem je Stačilo!

Nejsilnější opozicí pro ODS bude v tomto volebním období, stejně jako v tom předešlém, hnutí ANO. To získalo 24,13 procenta hlasů a 17 zastupitelských křesel, což je o pět více než v minulém volebním období. Doplní ho koalice Stačilo!, sdružující uskupení ČSNS, KSČM, SD-SN a ČSSD, která v zastupitelstvu získala čtyři křesla.

„Zisk čtyř mandátů pro koalici Stačilo! vidím jako úspěch i s ohledem na fakt, že jsme pod touto značkou kandidovali v krajských volbách poprvé. Jsem ráda, že zde budeme mít své zastoupení, protože je vždycky lepší být přímo u toho, když se o něčem rozhoduje, než pak dostávat informace z druhé ruky,“ sdělila lídryně koalice Kateřina Jirousová.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Jihočeského kraje

Štítky volby, jihočeský kraj, poražení, piráti, socdem, společně pro jižní čechy, jihočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z devíti zůstaly pouze dvě. Krajské zastupitelstvo opustí sedm politických stran  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.