Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Zbyněk Sýkora se stane novým senátorem. V druhém kole poráží Ladislava Ondřicha

, aktualizováno před 29 minutami

Novým senátorem za obvod České Budějovice se stane českobudějovický radní Zbyněk Sýkora (ODS). V druhém kole senátních voleb porazil bývalého vojenského pilota Ladislava Ondřicha (ANO). Volební účast se tentokrát pohybovala kolem patnácti procent. Sýkora získal zhruba 68 procent hlasů.

„Jsem za to samozřejmě rád. Pořád se necítím být tradičním politikem, cítím se být sportovcem a aktivistou. Je pravdou, že do Senátu mohou lidé kandidovat až ve 40. Čtyřicet mně bylo před půl rokem, možná je to pro Jihočechy zajímavé. Nebo je to oblastmi, kterými se věnuju a které tam (v Senátu) chci prosazovat. I za to jsem rád,“ řekl krátce pos svém zvolení Sýkora.

Nízká volební účast ho mrzí. Přičítá ji i dnešnímu svátečnímu dni, deštivému počasí nebo horší náladě ovlivněné nedávnými záplavami. Obecně by podle něj vyšší účasti v druhých kolech senátních voleb pomohla až změna systému, třeba v doručování volebních lístků až do domácností. „Třeba když budou lidi snídat, budou doma, uvidí lístky, tak je to namotivuje víc, protože teď je dostávají až ve volebních místnostech. Ale zase by se to nestihlo rozdistribuovat, musel by se udělat delší časový interval,“ řekl Sýkora. Druhou cestou podle něj je hledat pro kandidaturu výraznější osobnosti. V Senátu chce věnovat sportu nebo sociálním věcem.

Předseda Českého paralympijského výboru i radní

Zbyněk Sýkora je předseda Českého paralympijského výboru, zastupitel a radní Českých Budějovic. Jako sedmnáctiletý ochrnul po nehodě na motocyklu na spodní polovinu těla, během rehabilitace se začal intenzivně věnovat sportu. Začal s atletikou, později přešel na basketbal, florbal nebo badminton.

Získal bakalářský titul na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích, později absolvoval manažerské studium (MBA). Pracoval na různých pozicích, mimo jiné jako IT manažer, v energetické společnosti E.ON. Začal se také věnovat podnikání, zaměřil se na sportovní pomůcky pro hendikepované. Nejprve dovážel sportovní vozíky z Velké Británie, později spoluzaložil firmu, která se věnuje výrobě tohoto vybavení. Angažuje se také v různých organizacích sdružujících hendikepované sportovce, například Atletika vozíčkářů, Český paraflorbal nebo Aktivně s vozíkem, třetím rokem je předsedou Českého paralympijského výboru.

Od roku 2015 je členem ODS, o tři roky později byl zvolen do českobudějovického zastupitelstva. V komunálních volbách v roce 2022 mandát obhájil, stal se také radním. Na podzim 2020 neuspěl v krajských volbách, letos do regionálního zastupitelstva nekandiduje. V roce 2021 kandidoval do Sněmovny, ani tehdy mandát nezískal. Je ženatý, má dvě děti. 

Dosavadní senátor Faktor tentokrát nekandidoval

Sýkora v druhém kole bojoval o senátorský post s kandidátem ANO Ladislavem Ondřichem. Bývalý ředitel českobudějovického letiště v Plané získal v prvním kole skoro 22 procent hlasů. Sýkora měl témět 40 procent.

Před branami druhého kola skončil na třetím místě s více než dvaceti procenty hlasů bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (hnutí Občané pro Budějovice). Téměř deset procent pak získal bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Dosavadní senátor Ladislav Faktor (nezávislý) v letošním roce nekandidoval. V roce 2018 zvítězil v Českých Budějovicích ve druhém kole s 61,88 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Šesták (za STAN). 

Historický přehled senátorů za obvod České Budějovice

  • Jiří Pospíšil (ODS, 1996-2012)
  • Jiří Šesták (STAN a HOPB, 2012-2018)
  • Ladislav Faktor (nezávislý, 2018-2024)
  • Zbyněk Sýkora (ODS, od 2024)

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, Český paralympijský výbor, Ladislav Faktor, ODS, ANO 2011, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Zbyněk Sýkora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Sýkora se stane novým senátorem. V druhém kole poráží Ladislava Ondřicha  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.