Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANO řeklo Richtrové ne. Koalice je před podpisem

Zastupitelský klub budějckého hnutí ANO odmítl v pondělí večer hlasovat o návrhu Elišky Richtrové. Žena, která získala ve volbách nejvíce hlasů, na protest proti způsobu koaličního vyjednávání navrhla, že bude kandidovat na primátorku proti lídrovi Jiřímu Svobodovi, jenž skončil druhý.

Rošáda se ale nekonala, a tak dnes členové ANO, Občanů pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL podepíšou koaliční dohodu.

„V demokratických uskupeních se buď hlasuje, nebo nehlasuje. Ani jeden člen klubu nechtěl o návrhu Richtrové hlasovat s tím, že sněm ANO odhlasoval mne jako jediného kandidáta,“ řekl nejspíš budoucí primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Eliška Richtrová bude kandidovat na primátorku

Eliška Richtrová, které se nelíbí nejen dosavadní vyjednávání, ale také dělení placených funkcí, podle lídra hnutí ANO odmítla nabízené místo náměstka a v radě města pracovat nebude.

„Nesouhlasím s tím, aby v jedenáctičlenné radě bylo sedm náměstků namísto dosavadních čtyř,“ řekla Richterová, která se chtěla vrátit k původně dohodnuté koalici na vládním principu s většinou 24 hlasů. ANO tak mělo získat v radě většinu šesti hlasů včetně primátora, ČSSD tři radní a dva lidovci.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu tedy nakonec bude mít koalice většinu 27 hlasů. ANO bude mít pět radních, OPB čtyři a KDU-ČSL s TOP 09 po jednom.

Lídr Občanů pro Budějovice a úřadující primátor Juraj Thoma se zřekl místa v radě kvůli obžalobě z údajných trestných činů. Stát by se měl předsedou zastupitelského klubu OPB.

ČTĚTE TAKÉ: Juraj Thoma už nebude členem vedení města

Po volbách vítězné hnutí ANO v čele s lídrem Svobodou nejdříve slíbilo většinu v radě ČSSD, nakonec jí dalo zcela nový návrh tří míst v radě. Aniž by zřejmě sociálním demokratům dalo čas na rozmyšlenou, za několik minut uzavřelo koalici s jinými partnery. Hned poté rozdělilo funkce v radě, komisích a v dozorčích radách. Jiří Svoboda tvrdil, že za zády ČSSD s nikým nejednal.

Svolání ustavujícího zastupitelstva v Českých Budějovicích se bude odvíjet od stanoviska soudu, který se zabývá návrhem na neplatnost hlasování. Rozhodnutí má padnout do 13. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Volby jsou podle politického uskupení Společně neplatné

Zdroj: ČTK

Jak jste spokojeni s koalicí, na kterou se hnutí ANO dohodlo s OPB, TOP 09 a KDU-ČSL?

Celkem hlasovalo345 čtenářů

Štítky koaliční jednání, České Budějovice, ANO, OPB, TOP 09, KDU-ČSL, Jiří Svoboda, Eliška Richtrová, ANO 2011, rada, primátor, ČSSD, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Ono je koneckonců jedno jak došlo k této koalici. Varováním je, že se ANO rozhádalo ještě než si stačili rozdělit korýtka...jak mohou být nadále důvěryhodní?

Úterý, 4. listopadu 2014, 14:01Odpovědět

ANO řeklo Richtrové ne. Koalice je před podpisem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.