Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice v pololetí hospodařily s přebytkem

V prvním pololetí letošního roku Město České Budějovice hospodařilo s přebytkem. Do budějcké poklady přišla za šest měsíců takřka miliarda korun, naopak z rozpočtu plynulo 746 milionů korun. Kapitálové výdaje jsou vůbec nejnižší v historii.

„Tento propad vzniká především prodloužením doby trvání výběrových řízení, a to téměř o 70 procent. Na vině je zákon o veřejných zakázkách, novelizovaný dost nešťastně v loňském roce, ale i nedostatek práce a snaha firem ji získávat za každou cenu,“ řekla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková.

To podle ní hraje roli ve zvýšení počtu podávání námitek ze strany neúspěšných uchazečů, a tím se prodlužují řízení. „Svazuje to ruce investorům, ohrožuje samotné investiční akce, zvláště pokud jsou k jejich kofinancování využívány evropské dotační prostředky,“ dodala.

Přebytek provozního rozpočtu činí 84 milionů korun. Snížit výdaje pomohlo zapojování prostředků z minulých let. Na úvěrech a půjčkách městu zůstává splatit 744 milionů korun. Na peněžních účtech pak bylo ke stejnému datu 549 milionů korun a stav portfolia činil 505 tisíc korun.

Rozpočet Českých Budějovic pro letošní rok počítá s příjmy ve výši 1,652 miliardy korun a výdaji 1,952 miliardy korun. Schodek 299,6 milionu korun bude pokryt zůstatkem nevyčerpaného dlouhodobého úvěru přijatého v roce 2010, převodem zůstatku z minulých let, z Fondu na podporu kvality bydlení a z Fondu zaměstnanců města.

Rozpočet kapitálových výdajů města letos činí 569 milionů korun a zahrnuje peníze na vlastní investice a také prostředky na programy spolufinancované Evropskou unií.

Město například pokračuje v rekonstrukcích silnic i v regeneraci sídliště Máj, kam půjde dalších 56 milionů korun. Na výkup staveb a pozemků pro další rozvoj města bude směřovat 23 milionů korun. Většina akcí bude financována ve druhé polovině roku.

Zdroj: ČTK

Štítky Město České Budějovice, rozpočet, přebytek, České Budějovice, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice v pololetí hospodařily s přebytkem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.