Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihočeský kraj: Všichni proti všem?

Místo práce pro jihočeský region, politický boj a nejistá budoucnost krajské koalice. Tak by se dala charakterizovat situace v Jihočeském kraji několik měsíců po volbách.

Jak už jsme vás informovali, po vlně studentských protestů proti radní Vítězslavě Baborové (KSČM) a její rezignaci řeší krajská koalice ČSSD - KSČM další problém.

Ten vznikl poté, co MF DNES informovala o spolupráci uvolněného radního Václava Kučery (KSČM) se Státní bezpečností (StB).

Krátce po zveřejnění informace reagoval hejtman Jiří Zimola (ČSSD) a následně jihočeská sociální demokracie i její krajský zastupitelský klub výzvou, aby Václav Kučera rezignoval na post radního.

Jiří Zimola mimo jiné k věci uvedl: „Neumím si představit, že by takový člověk setrval ve funkci uvolněného radního.“

Krajský výbor KSČM naopak na svém jednání vyjádřil Václavu Kučerovi podporu. „Jsme přesvědčeni, že neporušujeme žádné ustanovení koaliční smlouvy a nevidíme proto důvod, aby Václav Kučera rezignoval na funkci. Pokud má koaliční partner jiný názor, očekáváme, že využije ustanovení platné koaliční smlouvy a vyvolá k řešení vzniklé situace konzultace či dohadovací nebo smírčí řízení,“ konstatoval k výsledku jednání předseda jihočeské KSČM Petr Braný.

Stanovisko k situaci přijaly také strany zastoupené v krajské opozici. Jihočeská ODS v usnesení z jednání Regionální rady ODS Jihočeského kraje uvedla: „Jihočeská ODS předpokládá, že radní Jihočeského kraje Václav Kučera zcela přirozeně vyvodí odpovědnost z informací týkajících se jeho minulosti a sám rezignuje na členství v Radě Jihočeského kraje. Pokud tak neučiní, ODS předpokládá, že hejtman Jiří Zimola předloží zastupitelstvu kraje návrh na jeho odvolání.“

Opoziční trojdohoda Jihočeši 2012 - KDU-ČSL - TOP 09 zareagovala prohlášením, které nazvala ´Únorovou výzvou´ a ve kterém u příležitosti nadcházejícího výročí komunistického puče 25. února 1948 znovu vyzývají jihočeskou ČSSD pod vedením hejtmana Jiřího Zimoly, aby ukončila koaliční spolupráci s KSČM.

„Tato koalice nevznikla z vůle voličů, jak se představitelé ČSSD a KSČM neustále snaží přesvědčovat veřejnost, ale z vůle politiků. A jako politik Jiří Zimola selhal, pokud nevyužil všechny možnosti k sestavení koalice, jež mu voliči dali, než sáhnul po spolupráci s totalitní stranou hájící zločinnou ideologii. A dokonce při tom vlastně šel proti vůli voličů, neboť strany s propracovaným programem a jasným protikorupčním postojem volilo rozhodně více občanů než KSČM,“ řekl předseda hnutí Jihočeši 2012 a zastupitel kraje Pavel Hroch.

Zároveň zastupitelské kluby všech tří stran ´trojdohody´ vyjádřily podporu studentským protestům a iniciativě Komunisté nepatří ke kormidlu.

Tím podle nestranných zkušených politických pozorovatelů potvrzují domněnku, která se v jihočeských politických kuloárech šíří už delší dobu: „Také nesouhlasím s tím, aby bývalý rezident StB zůstal ve funkci. Jak je ale možné, že se informace o spolupráci Václava Kučery s StB objevila právě teď, když jde to věc známou už od devadesátých let, kdy se tím zabývalo zastupitelstvo Horní Stropnice, kde je Kučera dlouhodobě starostou?“ nastínil dobře informovaný zdroj.

„´Objevné´ zveřejnění MF DNES je zřejmě dobře načasované právě do doby, kdy studentské protesty, které byly namířeny proti koalici ČSSD - KSČM, ztrácí podporu veřejnosti a naopak se objevují zajímavé souvislosti, například fakt, že vůdce studentů Šimon Heller byl kandidátem krajské kandidátky KDU-ČSL. Mezi studenty se také výrazně angažuje Jan Zasadil mladší, syn krajského zastupitele za KDU-ČSL, studenty podporuje takérektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, který je veřejným podporovatelem TOP 09, ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták z HOPB, který do funkce senátora kandidoval s významnou podporou hnutí Jihočeši 2012 a další.“

Překvapivou souvislost uvedl i jiný zdroj: „Hejtman Zimola sice vydává prohlášení, jak odmítá spolupracovníka StB v krajské radě, ale asi neměří všem stejným metrem. Jinak by musel protestovat i proti jinému členovi ČSSD, který byl ne ´jen´ spolupracovníkem, ale vysokým důstojníkem Státní bezpečnosti - Jaroslavu Beranovi, který je členem ČSSD a členem Zastupitelstva města Jindřichův Hradec (tuto informaci Budějcká Drbna ověřila - pozn. autora). Neměl by hejtman Zimola podle zásady ´Padni, komu padni´ vyzvat k odstoupení i svého spolustranického kolegu z Hradce, třeba přes OV ČSSD, a starostu Jindřichova Hradce za ČSSD Stanislava Mrvku?“ položil řečnickou otázku zdroj, který si nepřál být jmenován.

Informace, která se objevila v jihočeských politických kuloárech - že Václav Kučera chce rezignovat na funkci radního - byla po dnešním smírčím jednání koaličních partnerů ČSSD a KSČM potvrzena. Václav Kučera se vzdal postu radního Jihočeského kraje, aby umožnil pokračování koaliční spolupráce.

Jestli nastane na jihočeském krajském bitevním poli příměří a energie i schopnosti koaličních a opozičních radních budou konečně věnovány práci pro jihočeský region, to ukáže čas nejbližších týdnů.

Štítky Jihočeský kraj, ČSSD, KSČM, Václav Kučera, Jiří Zimola, koalice, Státní bezpečnost, ODS, protest, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj: Všichni proti všem?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.