Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Opozice vyzvala ČSSD, aby ukončila koalici s KSČM

Opoziční zastupitelské kluby Jihočeského kraje Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN dnes vyzvaly sociální demokraty, aby ukončili koalici s komunisty. Vadí jim mimo jiné fakt, že krajský radní Václav Kučera (KSČM) spolupracoval před rokem 1989 se Státní bezpečností.

Zastupitelé opozičních stran navrhují ČSSD spolupráci a vznik nové koalice bez účasti komunistů, stojí v Únorové výzvě. Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN ji dnes představili novinářům.

„Základem současné koalice není proklamovaná programová blízkost, neboť ani jedna ze stran pořádný program neměla a nemá, ale především snaha hejtmana Jiřího Zimoly zakrýt s pomocí komunistů problémy, jež v minulém volebním období nadělal,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Jihočeši 2012 Luboš Průša.

Vzápětí pokračoval: Připomeňme třeba jen pochybné 110milionové příspěvky od ČEZu, které dodnes věrohodně nevysvětlil, podezřelé veřejné zakázky, otřesné rozdělování evropských dotací z ROP Jihozápad nebo více než miliardové zadlužení kraje,“ dodal Průša.

Podle lídra klubu KDU-ČSL Jaromíra Talíře případ radního Kučery, který byl před rokem 1989 evidován jako rezident StB, ukázal, že KSČM není standardní stranou.

„Jací další kostlivci nás ještě v podání této koalice čekají? Jak dlouho bude krajská rada problematickou účastí komunistů paralyzována?“ řekl Talíř.

Zimola v pondělí uvedl, že o změně složení koalice nepřemýšlí. Spojení ČSSD s KSČM už od jeho vzniku část veřejnosti kritizuje. Zimola spolupráci s KSČM vždy hájil tím, že respektuje výsledek demokratických voleb. V Jihočeském kraji v nich zvítězila ČSSD před komunisty.

Zdroj: ČTK

Štítky koalice ČSSD a KSČM, ukončení spolupráce, výzva opozice, koalice, KSČM, ČSSD, komunismus, KDU-ČSL, Jihočeši 2012, Václav Kučera, TOP 09, Státní bezpečnost, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

Na vládní úrovni opozice vládu vyzývá k odchodu a taky se nic neděje a to vládě z občanů již nevěří nikdo, a zadlužení kraje??? pan Průša seděl na krajském úřadě sám dost dlouho ne??? a nevadilo mu tak moc když dostávali krajští úřednici vyplácená roční odměny, nebo snad ano?? :-)

Středa, 20. února 2013, 17:30Odpovědět

Opozice vyzvala ČSSD, aby ukončila koalici s KSČM  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.