Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Region Dunaj-Vltava chce urychlit dostavbu D3

Urychlit dostavbu dálnice D3, rychlostní komunikace R4 nebo železničních koridorů chce nově fungující Evropský region Dunaj-Vltava. Ten spojuje české správní oblasti z Jihočeského a Plzeňského kraje a Vysočiny s celky z Německa a Rakouska.

Prezidium evropského regionu se na úterním zasedání v Českých Budějovicích také domluvilo na zřízení společné kanceláře v Linci.

„Vytváříme silnou platformu na vyvinutí tlaku na naše národní orgány nebo evropskou komisi. Otevírají se nám dveře k tomu, aby konkrétní záměry začaly být s pomocí euroregionu Dunaj-Vltava realizovány,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podle něj se projekty, které řeší jednotlivé oblasti, může nyní zabývat více odborníků. Euroregion už využívá zkušenosti zhruba 200 expertů ze všech sedmi zúčastněných regionů.

Členové projektu si včera potvrdili resorty, na něž budou dohlížet. Jihočeský kraj převzal kontrolu nad dostupností a dopravou, Vysočina nad pracovním trhem, Plzeňský kraj nad turistikou, zdravím a kulturou, Horní Falcko nad výzkumem a inovací, Dolní Bavorsko nad kooperací vysokých škol, Horní Rakousko nad spoluprací firem a vytvářením klastrů a Dolní Rakousko nad obnovitelnými zdroji nebo energetickou efektivností.

Evropský region Dunaj-Vltava vznikl vloni po čtyřech letech příprav. Společný celek funguje jako pracovní společenství pro trilaterální spolupráci a má zlepšit příhraniční spolupráci mezi jednotlivými oblastmi, vytvářet společnou infrastrukturu a hlavně hájit zájmy této lokality v Evropě.

Region větší než Švýcarsko má nahradit současné výrazně menší regiony soudržnosti, které dočerpají evropské dotace v roce 2013. Ekonomickou výkonností bude Dunaj-Vltava v Evropě na patnáctém místě před Dánskem. Region se rozkládá na ploše 60 tisíc kilometrů čtverečních a žije v něm zhruba šest milionů lidí.

Zdroj: ČTK
Vizualizace: www.dalnice-d3.cz

Štítky dostavba dálnice D3, Region Dunaj-Vltava, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Německo, Rakousko, Evropský region Dunaj-Vltava, Jiří Zimola, ČSSD, Evropa, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Region Dunaj-Vltava chce urychlit dostavbu D3  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.