Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči v táborské nemocnici zvládli během cvičení zachránit všechny pacienty

Přes sto hasičů, záchranářů, policistů a zaměstnanců Nemocnice Tábor podstoupilo v úterních odpoledních hodinách taktické cvičení integrovaných záchranných složek. Cílem bylo včas evakuovat nemobilní a závislé pacienty z místa, kde propukl požár elektrorozvodů.

Simulovaný požár se začal poměrně rychle šířit a odmítl samostatnou evakuaci zaměstnanců a pacientů. V pavilonu došlo také k přerušení dodávek elektrické energie a pád zaznamenala rovněž počítačová síť. „Už v průběhu volání na tísňovou linku 112 zahájili zaměstnanci evakuaci osob ze zasaženého patra. Vzhledem k rychle se šířícímu požáru a silnému zakouření se však podařilo evakuovat pouze pět osob. Většina pacientů zůstala na pokojích, kouřem byli intoxikováni nejen pacienti, ale také řada nemocničního personálu. Přibývala zranění, která si lidé způsobovali na chodbách a schodištích, protože zde byla velmi špatná viditelnost,“ doplnila průběh mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že ohroženi byli i pacienti závislí na přístrojích.

Prvotní byla záchrana osob z postižených pater, následně mělo dojít k jejich třídění z hlediska zranění. Dalším cílem byla likvidacec požáru a zajištění nouzové dodávky elektrické energie. „Velitel zásahu pro lepší koordinaci všech zasahujících a efektivní řízení zásahu vytvořil štáb velitele zásahu, ve kterém spolupracoval s členy pro nasazení sil a prostředků, pro týlové zabezpečení a pro spojení a komunikaci. Místo zásahu pak rozdělil na tři bojové úseky: evakuace osob, likvidace požáru a zásah automobilové plošiny,“ doplňuje Matějů.

Nakonec bylo evakuováno 38 figurantů, pět se jich zvládlo evakuovat ještě před příjezdem hasičů. „Šest jich hasiči evakuovali z vnějšku budovy automobilovou plošinou, 20 hasiči vyhledali a evakuovali po vnitřním schodišti za využití dýchací techniky. Komplikovaná byla evakuace pacientů z oddělení JIP, kteří jsou trvale napojeni na přístroje. Zde byla zcela nezbytná součinnost se Záchrannou zdravotnickou službou Jihočeského kraje, která disponuje mobilními přístroji. Na ty byli pacienti přepojeni a teprve pak mohli být vyneseni z pavilonu ven,“ říká mluvčí hasičů.

O náročnosti cvičení mluvil krátce po jeho skončení i ředitel táborských profesionálních hasičů Petr Hojsák. „Cvičení bylo pro hasiče velmi specifické. Ať už v oblasti toho, že se jedná o stavebně náročnou budovu nebo toho, že je v tomto případě velmi důležitá spolupráce s nemocničním personálem a zdravotníky. Hasiči umí evakuovat, ale neumí vyhodnotit, zda můžeme pacienta evakuovat bez jakýchkoli dalších opatření či odpojení od přístrojů. Evakuaci nemocnice nemůžeme jednoduše provádět sami,“ dodal.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky pacient, požár, Nemocnice Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v táborské nemocnici zvládli během cvičení zachránit všechny pacienty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.