Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín obnovil včera večer, přesně ve 20:15 hodin, výrobu elektřiny. Jeho turbogenerátor byl od přenosové sítě odpojen dva dny, během nichž energetici pracovali na kondenzátoru v nejaderné části elektrárny. Výkon bloku byl 400 MWe, naplno měl začít vyrábět ještě během noci ze včerejška na dnešek.

Během přerušení výroby elektřiny zůstal reaktor a další zařízení v takzvaném horkém stavu bez nutnosti přejít do úplné odstávky. V praxi to znamenalo, že teplota vody v reaktoru byla přibližně 260 stupňů Celsia, zatímco během klasické odstávky se vychlazuje na teplotu minimálně o dvě stě stupňů nižší. K úplnému vychlazení nebyl důvod, navíc takto bylo možné blok připojit k přenosové soustavě o něco dříve. K tomu došlo včera večer.

Kondenzátor
To je zařízení nejaderné části elektrárny, které chladí páru, poté co projde turbínou. Jde o přesně uspořádaný systém 32 tisíc titanových chladicích trubiček. Důvodem velkého počtu je získat co největší plochu, na které může pára přicházející z turbíny kondenzovat. Zařízení je možné vidět například v rámci virtuální prohlídky.

„Vlastní práce na kondenzátoru probíhaly do pátečního večera. Výsledkem by mělo být zlepšení chemického režimu v nejaderné části elektrárny. Zatím tomu vše nasvědčuje, definitivně si to potvrdíme v nejbližších dnech při provozu na plném výkonu," uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

O odpojení bloku rozhodli energetici už předminulý týden. Krátké přerušení výroby naplánovali od 20. září. „Chtěli tím předejít situaci, že by bylo potřeba blok odstavit později, tedy v období vyšší spotřeby," vysvětlil mluvčí.

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky společnost, byznys, elektrárna, kondenzátor, blok, Temelín, Českobudějovicko, elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.