Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letos slavíme výročí narození a smrti řezbáře největšího betléma, narozeniny má i Tichá noc

Letos uplynulo 180 let od narození a sto let od úmrtí Tomáše Krýzy - řezbáře, na kterého jsou Jihočeši hrdí. Postavil totiž největší mechanický betlém na světě. Navíc slavíme 200 let ode dne, kdy poprvé zazněla jedna z nejznámějších vánočních písní - Tichá noc.

Krýzův největší mechanický betlém na světě to dotáhl dokonce až do Guinessovy knihy rekordů a kuriozit. A zapsán je tam právem - zabírá plochu téměř 60 metrů čtverečních a skládá z 1 398 částí, nich 133 je pohyblivých. Betlém dodnes obdivují turisté v Muzeu Jindřichohradecka, pro které je nejpřitažlivějším tamním exponátem.

Tomáše Krýzu okouzlily v dětství jesličky jeho strýce natolik, že si chtěl vyrobit vlastní, větší a lepší. Nakonec začal se stavbou betléma, které se věnoval prakticky denně až do své smrti.

Tvořil povětšinou ze dřeva nebo papíru, šaty svým figurkám vyráběl ale třeba i ze sukna. Některé části těl panáčků tvořil ze speciální hmoty složené z pilin, mouky a klihu. Na některé části používal i chlebové těsto se sádrou.

Krýza se živil pletením punčoch. Údajně si přivydělával prohlídkami svého betléma, kdy po každém návštěvníkovi chtěl tři krejcary vstupné.

Autory s Tichou nocí napoprvé nepustili do kostela, hráli ji na kytaru

V roce 1818 poprvé zazněla po půlnoční mši skladba Tichá noc. Autoři ji poprvé zahráli v rakouském Oberndorfu.

Autorem slavné melodie je varhaník Franz Xaver Gruber, text napsal farář a básník Joseph Mohr. Ti si při první veřejné prezentaci své písně museli počkat až na konec mše. Varhany v kostele totiž měly technické problémy, tak se pánové museli doprovázet na kytaru. A hrát na tento nástroj v kostele bylo v devatenáctém století nemyslitelné.

Dnes se jedna z nejznámějších vánočních písní zpívá ve 300 různých jazycích a nářečích.

Autoři | Foto By Hvar (Foto) [Public domain], via Wikimedia Commons

Štítky Vánoce, Advent, Tomáš Krýza, betlém, Jindřichohradecko, Tichá noc, koleda, kostel, Muzeum Jindřichohradecka, Guinnessova kniha rekordů, Franz Xaver Gruber, Joseph Mohr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos slavíme výročí narození a smrti řezbáře největšího betléma, narozeniny má i Tichá noc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.