Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Události 5. ledna, první jízda na lyžích, atentát na Rašína i narození Diane Keaton

Dnešní den je možná jako každý jiný, ale do historie i té české se 5. leden zapsal významně, a to hned několikrát.

Před 96 lety se klidný lednový den proměnil v atentát. Na tehdejšího československého ministra financí Aloise Rašína zaútočil teprve devatenáctiletý mladík Josef Šoupal a střelil ho do zad. Za atentát v Žitné ulici v Praze, při kterém státníka smrtelně zranil, si odpykal osmnáctiletý trest. Významný český politik podlehl zraněním o 13 dní později.

Pátý leden není jen připomínkou smutné události, ale také dne, který navždy změnil český sport. V roce 1887 se totiž na Václavském náměstí úplně poprvé projel první lyžař. Opravdu, tam kde bychom si dnes jen stěží představili lyžaře, ujel Josef Rössler-Ořovský historicky první české lyžařské metry. Posloužily mu k tomu dřevěné ski, které se do Česka dostaly jen náhodou. Tento, původně bruslař, chtěl v Norsku objednat pro svůj klub brusle a Norové poslali i lyže. Ďáblova prkénka uchvátila rychle nejen Pražany, ale také hraběte Harracha, díky kterému se rychle rozšířili v Krkonoších.

Tak nějak vypadalo vázání prvních lyží

V tento den se narodilo i mnoho významných osobností. Mezi nimi je například americká herečka Diane Keaton, kterou jste mohli vidět v nezapomenutelných snímcích jako je Lepší pozdě nežli později, Marvinův pokoj nebo Annie Hallová. Tento den se narodil i polský horolezec Krzysztof Wielicki, který zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů a navíc na tři z nich vystoupal jako první v zimě. Dalšími osobnostmi narozenými pátý den v roce je zpěvák Marilyn Manson nebo hokejový brankář Saša Salák.

Dnes slaví narozeniny i hokejový brankář Saša Salák.


Autor: MAZAKER [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Autoři | Foto wikipedia.org, pixabay.com, Jiří Princ

Štítky historie, 5. leden, Alois Rašín, lyžování, ski, Saša Salák, lyže, atentát, Diane Keatonová, Josef Šoupal, Praha, Josef Rössler-Ořovský, Marilyn Manson, Česko, Norsko

Události 5. ledna, první jízda na lyžích, atentát na Rašína i narození Diane Keaton  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.