Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Letecká záchranná služba se asi z Bechyně vrátí do Plané

Základna jihočeské letecké záchranné služby se od ledna 2021 s největší pravděpodobností vrátí do Plané u Českých Budějovic. Nyní má stanoviště na letišti v Bechyni na Táborsku, kde ji provozuje armáda. Ministerstvo zdravotnictví však připravuje model, podle nějž by jihočeskou leteckou záchrannou službu od ledna 2021 opět zřejmě provozoval soukromý subjekt, řekl dnes ČTK ředitel Jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Jihočeští záchranáři by podle něj návrat do Plané přivítali.

"Z praktického hlediska to pro nás bude jistě výhodnější a pohodlnější. Ale pokud bychom se podívali na profesní stránku věci, tak pacient nepoznal, jestli pro něj letíme z Bechyně, nebo z Českých Budějovic," uvedl Slabý.

Jihočeská letecká záchranná služba se přesunula do Bechyně před dvěma roky. Předtím měla od 90. let minulého století stanoviště na letišti v Hosíně u Českých Budějovic a od roku 2015 v nově vystavěném zázemí za 60 milionů korun v Plané. V roce 2016 však vláda rozhodla, že leteckou záchrannou službu budou provozovat státní složky. Proto ji převzala armáda.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale následně loni v létě uvedl, že kabinet chce vypracovat novou koncepci této služby. Podle ní by pak měla leteckou záchrannou službu v Praze zajišťovat Policie ČR, v Plzeňském kraji armáda a ve zbývajících regionech soukromí provozovatelé vzešlí z připravovaného tendru. Projekt, kdy leteckou záchrannou službu mají zajišťovat státní subjekty, podle Slabého narazil na řadu negativních faktorů. Šlo například o to, že náklady na armádní vrtulníky jsou vyšší než na soukromé, protože vojenské stroje jsou výrazně větší, tím pádem mají vyšší spotřebu a náročnější je i jejich servis. "Řekl bych, že se prostě nesešla praxe s politikou. Vstupy, které tehdy to rozhodnutí ovlivnily, nebyly vždy zcela přesné," řekl Slabý.

 

Autoři | Foto HZS, PČR

Štítky ČR, zdraví, vláda, záchranná, jižní Čechy, letecká záchranná služba, Bechyně, Planá, Marek Slabý, armáda, České Budějovice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tábor, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranná služba se asi z Bechyně vrátí do Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.