Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj stojí na pokraji chřipkové epidemie

Výskyt infekcí oproti minulému týdnu opět stoupl a to na 1568 případů na sto tisíc obyvatel. Nejhorší situace je na v Českém Krumlově, Českých Budějovicích, Táboře a Prachaticích. V těchto městech hygienici evidují epidemii.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslavy Kotrbové, je největší procento nemocných u předškolních dětí, kde je nárůst oproti minulému týdnu o 17,1 procenta. Marodi jsou ale také ve věkové skupině 15 – 24 let a také u školáků.

Co se týče jednotlivých okresů Jihočeského kraje, nejvyšší nemocnost nad průměrem kraje evidují hygienici v okresech České Budějovice, kde je aktuální nemocnost 1789 případů na sto tisíc obyvatel a od předchozího týdne vzrostla nemocnost o 13,4 procenta, Český Krumlov, kde je nemocnost 1784 případů na sto tisíc (7,3 %), v okrese Tábor, kde je aktuální výskyt 1724 případů na sto tisíc obyvatel (+27,3%), a v okrese Prachatice, kde je hlášeno 1671 případů na sto tisíc a nemocnost vzrostla v mezitýdenním srovnání o 20,3 %. V těchto okresech již byl překročen epidemický práh. Nižší nemocnost zatím evidují hygienici v západních okresech regionu, tedy na Písecku (1197 případů na sto tisíc), a Strakonicku (1090 na sto tisíc).

Co se týče chřipce podobných onemocnění (ILI), i tady evidujeme výrazný mezitýdenní nárůst o 126,2 procenta. V současné době je výskyt chřipce podobných onemocnění v kraji 137 případů na sto tisíc obyvatel s tím, že nejvyšší počet případů hlásí lékaři v  kategorii předškolních dětí (0 – 6 let, a to 286 na sto tisíc) a školáků (kategorie 6 – 14 let, 234 na sto tisíc). Nejvíce vzrostla mezi mladými lidmi (kategorie 15 – 24 let) a to o 453,3 procenta, výskyt je tu momentálně 166 případů na sto tisíc,“ uvedla ke statistice chřipkových onemocnění vedoucí protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.     

Na rozdíl od minulého týdne zatím hygienici nikde neevidují vážnější průběh onemocnění. 

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, jižní Čechy, nemoc, Jihočeský kraj, České Budějovice, Český Krumlov, Tábor, Prachatice, Krajská hygienická stanice

Jihočeský kraj stojí na pokraji chřipkové epidemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.