Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci vystříleli během výcviku na Doupově sedm desítek raket

Příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory ze Strakonic absolvovali minulý týden ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku bojové střelby z protiletadlových raketových systémů. Na různé typy terčů vystříleli celkem 71 raket.

Vojáci stříleli ze zbraňových systémů S-10M2D, S-2M a RBS-70. Během výcviku na protiletadlové střelnici Březina je navštívil nový vrchní praporčík Armády ČR nadpraporčík Peter Smik a vrchní praporčík vzdušných sil štábní praporčík Martin Chromec.

„Bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů podobného rozsahu provádíme zpravidla jednou ročně. Jejich hlavním cílem je prověřit úroveň vycvičenosti obsluh palebných prvků a směn míst řízení palby. Střelby také důkladně ověří schopnosti velitelů při řízení palby jednotek,“ uvedl kapitán Rostislav Růžička, který na Doupově řídil střelby strakonických vojáků.

Vyvrcholení výcviku

Bojové střelby jsou pomyslným vrcholem soustředěného výcviku, při kterém se vojáci připravují na boj se vzdušným protivníkem. Na Doupově tak zdokonalovali své schopnosti při zachytávání a následném ničení nepřátelských cílů. Vojákům je při střelbách simulovaly různé typy terčů.

Obsluhy protiletadlových kompletů S-10M2D a S-2M střílely na osvětlovací rakety, pozemní světla a speciální infrazářič. Operátoři protiletadlových kompletů RBS-70 zase působili na rukáv, který za sebou na laně táhnul bezpilotní prostředek. Ten pro potřeby střeleb vyčlenil Vojenský technický ústav.

Stříleli ve dne i v noci

Své dovednosti vojáci prohlubovali při denních i nočních střelbách. Aby mohli být ke střelbám připuštěni, museli úspěšně zvládnout teoretické a praktické přezkoušení. Samotným střelbám také předcházela kontrola odpalovacích zařízení a raket, kterou provedli speciálně vyškolení vojáci a zaměstnanci vojenského zařízení z Nového Plesu.

Vojáci dále úzce spolupracovali s příslušníky Střediska obsluhy výcvikového zařízení Hradiště, kteří cvičícím poskytli kvalitní zázemí na protiletadlové střelnici Březina. Zmáčknutí spouště u odpalovacích zařízení tak jako vždy představovalo jen malý dílek z celé skládačky činností, na které se podílel celý tým lidí.

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky rakety, vojáci, Strakonice, bojové střelby, střelba, Karlovarský kraj, Armáda České republiky, Vojenský technický ústav

Strakoničtí vojáci vystříleli během výcviku na Doupově sedm desítek raket  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.