Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Potápěči pokořili rekord v pobytu pod vodou. V lomu u Lišova vydrželi týden

Mise dvou aqaunantů, Davida Vondáška a Václava Gabriela, začala minulý týden ve středu. Do hloubky 10 metrů se vrhli krátce po poledni. Jejich týdenním domovem se stala speciální podvodní kabina – keson. Pod hladinou přečkali 168 hodin. Kromě pokoření rekordu bylo dalším cílem pokusit se o co největší soběstačnost podvodního obydlí.

Potápěči, kteří pod vodou strávili 7 dní, s sebou měli jídlo, spací sítě a spacáky. Ve výbavě nechyběly ani hrací karty nebo soudek s pivem. Experiment s točeným pivem byl premiérou. Team potápěčů musel vyřešit problém s dopravou sudu a celého výčepního zařízení pod vodu a i s čepováním pěnivého moku v podvodním kesonu.

Podvodní kabina – keson. Její výška je přes 6 metrů, průměr má přes dva metry. Jeho hlavní tělo je tvořeno nádobou o výšce 6 metrů – rozděleno do tří sekcí. Vejde se do ní naráz až osm potápěčů. Zařízení disponuje dvěma ložnicemi, do kterých se vstupuje ve střední části, trvalou výměnou vzduchu, přívodem elektrické energie, vnitřním a vnějším osvětlením, komunikačními a nouzovými prostředky.

„S pivem jsme oslavili překonání 100 hodin a to bylo poprvé a naposled, co jsme si ho dali. Poprvé se mi stalo, že jsem se z nudy šel potápět. Těšili jsme se na každou návštěvu, která přišla. Měli jsme tam i jednoho věrného rybího kamaráda. Sivena jsme tak často přejmenovávali, až z něj vyšel Božetěch kapr a byl tam s námi celou dobu,“ řekl Václav Gabriel.

„Nejhorší byla vlhkost, která tam bylo opravdu vysoká. Dokážu si představit, že bych pod vodou strávil dvakrát tak delší dobu (což je evropský rekord), ale zatím nechci. Měli jsme s sebou karty. Ty jsme hned první den ztratili a našli je včera. Náš program byl takový, že jsme občas chodili ven, komunikovali jsem s rodinami a hodně jsme spali. Denně jsme si schrupli tak na deset hodin,“ popsal David Vondrášek.

S pokusy s pobytem člověka pod vodou začal v 60. letech minulého století francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau. Jeho rekord v podobě 30 dnů prožitých pod hladinou překonal v roce 2014 o jeden den jeho vnuk Fabien. V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment v roce 1967. V rámci projektu s názvem Permon strávili jeho aktéři Vilém Kocián a Vladimír Geist v zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích v nynějším Moravskoslezském kraji v hloubce 25 metrů pod hladinou 102 hodin.

Foto Jan Pešek

Štítky potápěči, Lišov, lom, rekord, potápěč, pivo, Jacques-Yves Cousteau, PERMON, Československo

FOTO/VIDEO: Potápěči pokořili rekord v pobytu pod vodou. V lomu u Lišova vydrželi týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.