Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli suchu jsou v půli prázdnin splavné jen části velkých řek

Sucho pokročilo a v Česku jsou v polovině prázdnin splavné jen některé úseky větších řek. I tam ale musí vodáci počítat s mělčinami. Menší řeky jako Úhlava, Mže, Bílina, Radbuza nebo Moravice jsou nesjízdné. Sdělil dnes Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Podle něj není dobrá situace ani na Slovensku.

V uplynulých dnech Česko sice zasáhly lokální srážky, na stavech vody se ale projevily jen krátkodobě. Například průtok Vltavy, která je mezi vodáky oblíbená, závisí pod Vyšším Brodem i na elektrárně Lipno II, podle Jančara je zatím ale velmi dobrý.

Na jihu Čech je ještě splavná Otava, a to od Sušice, i když pod některými jezy se objevují mělčiny. Lužnice má málo vody hlavně pod Táborem, od Suchdola lze řeku zatím splouvat a mezi Veselím a Planou nad Lužnicí udržují vodu jezy.

Na Sázavu se mohou vodáci vydat od Ledče do Týnce nad Sázavou, v některých místech je však vody opravdu málo, upozornil Jančar. Berounku mohou lidé zatím ještě sjíždět z Plzně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vodáci, sjízdnost, Vltava, Česko, Slovensko, Bílina, Moravice, Mže, Radbuza, Úhlava, Vyšší Brod, Vodní nádrž Lipno

Kvůli suchu jsou v půli prázdnin splavné jen části velkých řek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.