Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na agrosalonu začala průvodem oslava Národních dožínek

Příchodem dožínkového průvodu a poděkováním zemědělcům začala v Českých Budějovicích oslava Národních dožínek. Premiér Andrej Babiš šel v průvodu, ve kterém kromě mažoretek, jezdkyň na koních nebo sokolníků s dravci nesl jeden z účastníků také živého jezevce. Na slavnostní zahájení na pódiu v Pivovarské zahradě ale premiér nedorazil, podle organizátorů se vydal po vlastní ose na prohlídku agrosalonu.

„Je to den, kdy se snažíme svým způsobem vyjádřit poděkování všem těm, kteří se starají o naše žaludky, o to, že vůbec žijeme,“ řekl na úvod primátor Budějc Jiří Svoboda.

Připojila se také hejtmanka Jihočeského kraje. „Děkuji vám za práci i vytrvalost, kterou máte, i když, bohužel, část naší populaci si myslí, že kuřata rostou v supermarketu. Těm bych ráda vzkázala, že za tím stojí práce konkrétních lidí, pot a mozoly. Ale zároveň i radost z odvedené práce a dosažených výsledků. Přeji vám, aby vám ta radost vydržela,“ dodala Ivana Stráská.

Zemědělcům poděkoval i ministr zemědělství Miroslav Toman nebo prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. „Jsem rád, že Země živitelka se stává každý rok úspěšnější a úspěšnější. Jsem tady od začátku a vidím jenom to, že jsou nejenom plné stánky, ale plné cesty lidí, kteří chtějí vidět zemědělskou techniku, chtějí vidět výrobky, chtějí vidět produkty,“ dodal prezident komory.

Ministr Toman se vymezil proti "zeleným aktivistům", kteří podle něj chtějí mluvit do toho, jak by se zemědělci měli o půdu a krajinu starat. „Děkuji, že si zachováváte zdravý a selský rozum. České zemědělství je v dobré kondici,“ doplnil Toman.

Dodal, že zemědělci přistupují k životnímu prostředí stále více šetrněji. „Je třeba zdůraznit pokles používání pesticidů z roku na rok. Používají se nové metody při pěstování, plečkování a tak dále. Podobných věcí je spousta a jenom záleží na tom, jestli to někdo chce slyšet,“ uvedl Toman.

Podle Agrární komory ČR byla letos úroda podobná průměru posledních deseti let, meziročně sklizeň obilovin vzrostla o osm procent. I tak je tím pádem lepší než v posledních letech, kdy zemědělci dostávali od státu kompenzace za škody způsobené suchem.

Na agrosalonu, který potrvá do úterý 27. srpna, se představuje téměř 600 vystavovatelů. Letošní podtitul agrosalonu je Výzvy českého zemědělství. Vystavovatelé na akci obsadili zhruba 15 hektarů areálu. Akci každoročně navštíví více než 100 tisíc lidí.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky zemědělství, Andrej Babiš, Země živitelka, České Budějovice, Miroslav Toman, Jiří Svoboda, Agrární komora České republiky, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, Zdeněk Jandejsek, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na agrosalonu začala průvodem oslava Národních dožínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.