Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U 3 ze 4 kontrolovaných e-shopů odhalila Česká obchodní inspekce porušení zákona

České obchodní inspekce se zaměřila na kontrolu internetových obchodů. Výsledky za třetí čtvrtletí roku 2019 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází neustále k porušování spotřebitelské legislativy, tedy práv spotřebitele. Trendem začíná být i elektronické obchodování přes aukční a slevové portály. Z celkového počtu 185 kontrol bylo zjištěno porušení zákonů ve 146 případech (78,92 procent).

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září provedla 185 kontrol internetových prodejců. Bylo ověřováno dodržování povinností především vyplývajících ze zákona o ochraně spotřebitele. Z celkového počtu 185 kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů ve 146 případech.

Nejčastěji docházelo k porušení zákona ochraně spotřebitele:

  • V 60 případech bylo zjištěno klamavé konání ve smyslu poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím a právech spotřebitele.
  • V 45 případech bylo zjištěno klamavé opomenutí (prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popřípadně informace zatajil nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem.
  • V 70 případech prodávající nedodržel povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit.
  • V 75 případech prodávající neinformoval řádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.
  • V 19 případech porušil prodejce postup při uplatnění a řešení reklamací, zejména povinnost přijmout reklamaci a vystavit o tom písemné potvrzení a dále povinnost o reklamaci rozhodnout a vyřídit ji ve stanovené lhůtě.

Česká obchodní inspekce uložila ve 3. čtvrtletí roku letošního roku 188 pokut v celkové hodnotě 1 741 500 korun

Nejvyšší pokuta 180 tisíc korun byla uložena společnosti HP TRONIC Zlín, která provozuje web www.kasa.cz za to, že na svých internetových stránkách u výrobku „Gril Tepro Toronto New“ uvedla nepravdivou informaci o dopravě zdarma, ačkoli tu neumožnila během objednávky zvolit a jediná možná doprava byla spotřebiteli nabídnuta v ceně 389 korun. Dále lednice v ceně 19 990 korun byla v platném akčním letáku se slevou 10 procent, tato sleva však nebyla spotřebiteli v provozovně vůbec nabídnuta. Dále Česká obchodní inspekce dospěla k závěru, že společnost nevyřídila minimálně 4 reklamace v zákonné lhůtě 30 dní. 

Dále byly uloženy pravomocné pokuty ve výši 90 tisíc korun společnosti Zboží ze skladu, která provozuje weby www.topslev.cz, www.slevyavyhody.cz, www.potrebydokuchyne.cz, www.prodeti-eshop.cz, www.penezenky-tasky-shop.cz především za to, že prodávající nesplnil povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit. 

A pokutu ve výši 70 tisíc korun dostala i společnost ANTALON. Ta provozuje  stránky www.euroking.cz. Důvodem bylo nedodržením svých povinností s ohledem na povinnost informovat řádně spotřebitele o a způsobu uplatnění reklamace (práva z vadného plnění) a také nedodržení dalších povinností v souvislosti s reklamacemi, například nevyřízení ve lhůtě 30 dnů ode dne uplatnění reklamace. 


„Výsledky kontrol za třetí čtvrtletí roku 2019 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází neustále k porušování spotřebitelské legislativy, tedy práv spotřebitele. Trendem začíná být i elektronické obchodování přes aukční a slevové portály. Nedostatky ve sledované oblasti přetrvávají zejména u poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích a službách, kdy se prodávající u této formy prodeje výrobků (služeb), uchylují i k nekalým obchodním praktikám," uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky kontrola, e-shop, ČOI, porušení zákona, spotřebitel, Česká obchodní inspekce, reklamace, právo, Kasa.cz, HP TRONIC Zlín, Toronto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U 3 ze 4 kontrolovaných e-shopů odhalila Česká obchodní inspekce porušení zákona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.