Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na projektu rekonstrukce Slavie bude pracovat šest ateliérů. O vítězi se rozhodne v dubnu

Téměř čtyřicet ateliérů z Česka i zahraničí se přihlásilo do soutěžního dialogu o rekonstrukci Kulturního Domu Slavia v Budějcích. Odborná komise z přihlášených vybrala šest odborníků, kteří budou několik měsíců na přípravě projektu pracovat. Vítěz by měl být znám na konci dubna 2020.

Architektonická soutěž na rekonstrukci Slavie je vedená formou soutěžního dialogu. „Výhodou dialogu je, že u běžné soutěže bychom dostali hotové návrhy, u kterých bychom jako komise seděli a něco vybírali. Soutěžní dialog nám umožňuje se všemi postupujícími vést po celou dobu prací debatu a formovat s nimi výsledky jejich práce," uvedl náměstek primátora Juraj Thoma.

Do prvního kola se přihlásilo 37 ateliérů, jen 33 jich ale splnilo veškeré podmínky. „Je vidět, že o zakázky podobného typu je zájem. Může to být umocněno i tím, že se nejedná jen o to, jak udělat ten dům hezký z venku nebo zevnitř, ale jedná se o to, jak ten barák má v nadcházejících letech fungovat,“ popisuje Thoma.

Z přihlášených ateliérů vybrala komise, složená z nezávislých a závislých členů, šestici těch, kteří se budou dialogu účastnit. Rozhodujícími parametry byly architektonická kvalita jejich tvorby, a také zkušenosti se stejným nebo podobným projektem. „V první fázi nešlo o to hned navrhnout, k čemu by měla Slavie sloužit,“ vysvětlil organizátor a administrátor soutěžního dialogu Igor Kovačević.

Zástupci vybraných ateliérů se včera sešli ve Slavii, aby se s celým domem a dalšími okolnostmi seznámili. „Je vidět, že to opravdu potřebuje celkovou rekonstrukci. Zadání soutěže má hlavu a patu. Zřejmě i proto byl tak obrovský zájem,“ řekl Luboš Zemen z budějckého ateliéru 4DS, který se dialogu účastní.

Dům a celé okolí

Klíčovým je pro celou rekonstrukci hlavní sál, který by měl sloužit pro 450 lidí a zhruba 70 vystupujících. Oživeny mají být také klubovny. „Zadání se týká i okolí Slavie. Proměnou by měla projít i letní scéna a nábřeží,“ vysvětluje Kovačevič.

Náklady na samotnou soutěž nejsou úplně malé. „Necelé dva miliony je odměna administrátorovi soutěže. Zbytek nákladů je složených z honorářů poroty, servisu a skicovného pro ateliéry, které se probojovaly do toho užšího výběru. Každý, který odevzdá konečný návrh dostane 460 tisíc korun,“ popsal první náměstek.

Právě nábřeží by mohlo být podle architektů spojujícím prvkem s parkem Dukelská, který také čeká změna. „Dost dobře nejde udělat oba projekty tak, aby na sebe navazovaly a ladily spolu. Každý projekt je o něčem jiném. Ale fungovat by mohlo například podobné nábřeží,“ dodal architekt Luboš Zemen.

Následující několikaměsíční proces bude o komunikaci mezi komisí a ateliéry. Připravované projekty by měli architekti během dvou workshopů konzultovat s komisí. „Konečné návrhy budou odevzdány na konci dubna, kdy komise rozhodne o vítězi. S tím se na základě schválení výběrového řízení radou města podepíše smlouva a začne se projektovat,“ popsal následující průběh dialogu Kovačevič.

Stavět a opravovat by se mohlo začít v roce 2022. Dokud to bude možné, bude dům fungovat ve stejném režimu. S žádnými opravami se ale nepočítá. „Bylo by zbytečné teď investovat do domu, který projde celkovou rekonstrukcí,“ řekl Thoma.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kulturní dům Slavia, rekonstrukce, oprava, soutěžní dialog, architekt, České Budějovice, ateliér, projekt, Česko, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na projektu rekonstrukce Slavie bude pracovat šest ateliérů. O vítězi se rozhodne v dubnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.