Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Odtah vraků i nepojízdných aut je zase o něco snazší, pomůže s ním aplikace

Rozbitá auta i vraky zabírající parkovací místa na parkovištích. To je obrázek, který zná nejeden Budějčák. Odtáhnout takové auto bylo během na dlouhou trať. Teď je všechno jinak. Díky novele zákona o silničních komunikacích pomůže místním samosprávám a vlastníkům komunikací v boji proti autovrakům mobilní aplikace.

Auta stojící bez hnutí, která zabírají parkovací místa. To je problém, který řeší města i vesnice. Doposud bylo možné nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.

„Za vrak se dá považovat auto, které je technicky nezpůsobilé k provozu na silnici. Aby bylo znovu pojízdné, musela by být vyměněna, doplněna nebo opravena podstatná část jeho mechanismu nebo konstrukce. V praxi to znamená devastující koroze karoserie, chybějící motor nebo jiné podstatné části. Na každé vozidlo/vrak, které odstraňujeme, je vyhotoven znalecký posudek od znalce, který určí, že se skutečně jedná o vrak,“ popsala Kristýna Radová z oddělení správy veřejných statků.

Vraky i nepojízdná auta blokují v Budějcích parkovací místa. Jejich odtah může trvat až rok

Rozbitá auta i vraky zabírající parkovací místa na parkovištích. To je obrázek, který zná nejeden Budějčák. Odtáhnout takové auto je ale záležitostí na delší dobu. Někdy může trvat až jeden rok. Odtahem se totiž kromě úředníků musí zabývat také...

Díky nové legislativě bude možné odtáhnout i auta, která nemají platnou STK a budou splňovat definici vraku. Novela předpokládá, že vlastník silnice by provozovatele automobilu nejprve vyzval, aby auto podrobil pravidelné technické prohlídce, nebo ho odstavil jinam. Pokud by provozovatel nereagoval, mohl by odstranit auto na náklady provozovatele až po dvou měsících. Provozovatele by také musel informovat o tom, kde si může auto vyzvednout. V případě, že by provozovatel o auto nejevil zájem, vlastník komunikace by je mohl vydražit, případně nechat zlikvidovat.

S nahlášením vraků a nepojízdných aut by teď měla pomoci mobilní aplikace Mobilní Rozhlas. „Troufám si tvrdit, že pokud se někde objeví autovrak, obec o něm již dnes díky občanům vědí do několika dnů. Novou legislativu proto rozhodně vítáme – i z toho důvodu, že právě odstavená auta jsou jedním z nejpalčivějších a nejhůře řešitelných problémů měst i vesnic,“ uvedl Ondřej Švrček, zakladatel platformy Mobilní Rozhlas, který dodal, že jakmile se informace o novele dostala mezi veřejnost, zaznamenali třetinový nárůst počtu nahlášených odstavených aut. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky auta, odtah, vrak, České Budějovice, mobilní aplikace, Mobilní rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hůlka

Na toto už dávno existuje aplikace "DejTip" (https://www.tkpgeo.cz/dejtip/cb/) a můžete anonymně nahlašovat i jiné věci.

Sobota, 25. ledna 2020, 16:40Odpovědět

Odtah vraků i nepojízdných aut je zase o něco snazší, pomůže s ním aplikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.