Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak podpořit živořící firmy? Placením DPH jen z proplacených faktur, navrhuje Hospodářská komora

Boj o holé přežití. Tak mluví o současných opatřeních řada jednatelů firem, které musí mít z nařízení vlády zavřeno nebo jsou restrikcemi omezeny. Jejich už takto napjaté rozpočty omezuje také fakt, že musí odvádět DPH z nezaplacených faktur. Hospodářská komora proto navrhuje vládě zavedení hotovostního principu odvádění daně z přidané hodnoty, která počítá s platbami DPH jen za skutečně proplacené faktury. To podporují také ekonomové.

Placení DPH z neproplacených faktur Hospodářská komora kritizuje dlouhodobě. Výběr DPH z neuhrazených faktur mimo jiné už v roce 2017 „vyhrál“ u podnikatelské veřejnosti v pravidelné anketě Absurdita roku.

V souvislosti se současnými problémy s cash flow se řada zejména malých firem dostává do problémů, když má zaplatit DPH z poskytnutého zboží nebo služby, aniž by za ně dostala zaplaceno. „Za nečinnost odběratelů a nepropácení zboží a služeb jsou v podstatě sankcionovány dodavatelské firmy, na které stát přenáší i v době finančních problémů kvůli kornaviru zbytečné finanční břemeno navíc,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

KOMENTÁŘ: Efekt koronakrize? Vítejte v době internetové. Definitivně

Pandemie COVID-19 vyvolala v řadě zemí vlnu restriktivních opatření, která více či méně připoutala většinu obyvatel v jejich domácnostech. Činnosti, které jsme byli zvyklí dělat ve „fyzickém světě“ cestou do práce, na pracovišti, o pauze na oběd,...

Podle něho by ministerstvo financí mělo využít platných evropských předpisů a co nejrychleji připravit novelu zákona o DPH, která by zavedla pro některá odvětví možnost neodvádět DPH z neproplacených faktur. „Mnozí podnikatelé neví, zda zítra nebudou muset svůj byznys pověsit na hřebík a počítají doslova každou korunu. Právě ty by úprava zákona o DPH mohla v některých případech zachránit od kolapsu. K novému nastartování ekonomiky po odeznění epidemie koronaviru potřebujeme co nejvíce fungujících firem,“ dodává Dlouhý.

Podobný návrh podporují také ekonomové. „Princip hotovostního přístup k odvodům DPH navrhovaný Hospodářskou komorou zcela podporuji, a to bez ohledu na stávající nouzový stav související s pandemií koronaviru,“ říká ekonom Aleš Rod, který pracuje jako ředitel výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz.

Odvody DPH z neproplacených faktur podle něho představují dlouhodobě významnou ekonomickou nespravedlnost. „Ta pro tisíce živnostníků a malých a středních podniků determinuje finanční problémy s cashflow a zvýšené riziko druhotné platební neschopnosti, zatímco pro státní pokladnu představuje bianco půjčku. S následným dobytím těchto peněz zpět jsou pro podnikatele spojeny nezanedbatelné administrativní náklady, které mnohé firmy v tíživé ekonomické situaci nezvládají nést,“ uzavírá Rod.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HČR

Štítky daň, DPH, Hospodářská komora, Aleš Rod, ekonom, pandemie covidu-19, Vladimír Dlouhý, Absurdita roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak podpořit živořící firmy? Placením DPH jen z proplacených faktur, navrhuje Hospodářská komora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.