Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město chce prodat kraji svůj podíl v letišti za šest a půl milionu korun

Téměř na poslední chvíli zařadilo vedení města na program zastupitelstva bod, ve kterém se měl projednat prodej podílu, který vlastní město ve společnosti Letiště České Budějovice. Nekonečný příběh, který se řeší téměř každé zasedání, se pravděpodobně chýlí ke konci. Zastupitelé odhlasovali prodej podílu za šest a půl milionu korun.

„Minulý týden jsme se sešli se zástupci kraje. Výstupem bylo, že kraj nehodlá akceptovat cenu uvedenou ve znaleckém posudku. Tržní cena byla uvedena nula. Ze strany kraje padl návrh, že by byly ochotni v Radě kraje projednat částku, která by se rovnala polovině účetní hodnoty společnosti. Polovina činí necelých 6 a půl milionu korun,“ řekl na úvod primátor města Jiří Svoboda (ANO).

Znalecký posudek, který se nechal k nacenění hodnoty společnosti vytvořit, sice ukázal cenu podílu města kolem 33 milionů korun, tu ale kraj odmítl akceptovat a chtěl posudek aktualizovat tak, aby odrážel současnou situaci. „Tržní cena je prostě nula. Aktualizací posudku bychom došli k ještě větší nule, protože jsme v totální krizi a nikdo by tam nic lepšího nevymyslel. Všechny ceny, které by byly vyšší se dají počítat z účetní ceny nebo nějakého majetkové součtu,“ vysvětlil na zasedání ostatním zastupitelům Martin Kuba (ODS).

Kvůli koronaviru se prodej městského podílu letiště komplikuje. Kraj chce nový posudek ceny

Necelých 33 milionů korun. Na tolik vyčíslili znalci cenu padesátiprocentního podílu letiště, kterou vlastní město. To chce s Jihočeským krajem jednat o prodeji své části společnosti. Kvůli koronaviru se ale jednání komplikují. Jihočeský kraj,...

Zastupitelstvo mělo tedy hlasovat o ceně necelých šest a půl milionu korun. Už při projednávání bylo ale jasné, že ani v Radě města nepanuje na prodeji podílu stoprocentní shoda. „Já jsem několikrát deklaroval, že k prodeji akcií jsem velmi zdrženlivý. I když chápu, že dnes je situace opravdu jiná. Na jedné straně mi ekonomický selský rozum říká, ať se toho zbavíme, protože se zbavujeme zátěže, na druhé straně trvá moje pochybnost, že nedokážeme odhadnout, za jak dlouho se letecký průmysl vzpamatuje. Spousta analytiků třeba očekává, že vlaky nahradí letadla, pomalu už se rozbíhá prodej letenek,“ uvedl Juraj Thoma (HOPB).

Pokud by ale město svůj podíl neprodalo, znamenalo by to desítky milionů korun, které by muselo město do společnosti poslat. Za ně by si navíc podle primátora kupovali jen „vliv“. „V tuto chvíli nejde ani tak o tu konkrétní částku, ale spíše o to, že do budoucna se vyhneme poskytování finančních prostředků pro činnost akciové společnosti ze strany města. Návratnost poskytnutých prostředků neexistuje. Pokud bychom chtěli vyvolávali nějaká další jednání ohledně změny financování, tak po dosavadních zkušenostech a vyjádření zástupců kraje nepředpokládám, že by došlo k nějaké změně nebo dohodě. Určitě ne za současné koalice. Pokud se dnes nedohodneme, lze předpokládat, že další jednání budou o nějakých změnách mohou nastat až po krajských volbách,“ popsal primátor.

Návrh byl nakonec v pozdních večerních hodinách odhlasován. To ale neznamená, že město svůj podíl automaticky prodá. Rada kraje návrh na koupi za navrhovanou cenu schválila, stejný krok ale musí učinit také zastupitelstvo kraje a valná hromada společnosti Letiště České Budějovice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky letiště, České Budějovice, Jihočeský kraj, Letiště České Budějovice, primátor, Jiří Svoboda, ANO 2011, Martin Kuba, Juraj Thoma, ODS, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce prodat kraji svůj podíl v letišti za šest a půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.