Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O chaty a chalupy na jihu Čech je menší zájem. I přesto jejich cena vzrostla

Velké množství lidí bude letos trávit dovolenou v České republice. I proto se poptávka po chatách a chalupách na internetu několikanásobně zvýšila. Ruku v ruce s tím šlo také zvýšení cen těchto nemovitostí. I přesto, že je v Jihočeském kraji zájem o nákup chat oproti zbytku republiky menší, jejich cena vzrostla o 27 procent. Vyplývá to z analýzy portálu Sreality.cz.

V meziročním srovnání je po chatách a chalupách výrazně větší poptávka. „Na našem portále jsme zaznamenali významný nárůst zájmu o nabídky v této kategorii. Oproti loňskému květnu vyhledávalo přímo chaty a chalupy celkově o 47 procent uživatelů více,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Důvodem je podle Hany Kořínkové, manažerky inzertních služeb Sreality.cz, koronavirová epidemie. „Většina lidí bude letos trávit dovolenou v Česku a ti, kdo mají volné finanční prostředky, se poohlížejí po vlastním objektu k rekreaci,“ uvádí.

Mezi nejhledanější nemovitosti určené k rekreaci patří ty v Praze, Středočeském a Libereckém kraji. Zájem oproti loňsku ale nejvíc vzrostl v Plzeňském kraji. Naopak pro turistiku a odpočinek pověstný Jihočeský kraj se řadí mezi méně prohlížené oblasti.

Nabídka je navíc v meziročním srovnání nižší. „V květnu 2019 se na webu objevilo přes 3 500 nabídek na prodej chat a chalup v celé České republice. V letošním roce ve stejném měsíci počet nabídek zhruba o čtvrtinu klesl,“ uvádí Smutná. Menší nabídka pak podle ní žene ceny nahoru. „Majitelé rekreačních objektů na situaci pružně zareagovali. Z analýzy vyplývá, že inzerenti své nabídkové ceny měnili více než loni právě během sledovaného května,“ doplňuje Kořínková.

Cena nemovitostí v Jihočeském kraji vzrostla podle analýzy o necelých 27 procent. V loňském roce se rekreační chaty a chalupy na jihu Čech pohybovaly v cenové relaci 15 tisíc korun za metr čtvereční. Letos se cena zvedla na 19 tisíc korun za metr čtvereční.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky reality, chata, chalupa, cena, Česko, nemovitost, Jihočeský kraj, Praha, Středočeský kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O chaty a chalupy na jihu Čech je menší zájem. I přesto jejich cena vzrostla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.