Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Koupací mola už by měla být tento týden na svých místech

Dlouho očekávaná koupací mola by se měla už tento týden objevit na všech vybraných místech ve městě. Podle původního plánu měla být pro plavce připravena od konce června, kvůli zvýšenému průtoku vody ale nebyla jejich instalace bezpečná. Město se tak s dodavatelem dohodlo na posunutí termínu prací.

„Vše je už na spadnutí. Od počátku byla samozřejmě snaha, aby byla mola k dispozici od začátku sezony. Kvůli zvýšenému průtoku vody by ale nebyla instalace mol bezpečná,“ vysvětlil na konci minulého týdne náměstek primátora Viktor Lavička

Část mol se tak měla instalovat v minulém týdnu, tento týden by měla být zakázka kompletně dokončena. Mola se mají objevit u Meteoru, Lučního jezu, tenisových kurtů Libra a v sousedství písečných pláží u Voříškova dvora.

Podle původních plánů měla být mola plastová. Od této verze ale město nakonec upustilo. „Dostali jsme výhodnější nabídku. Jeden z těch důvodů, proč jsme od plastových mol upustili, byl, že jsou relativně lehká. Manipulace s nimi by byla poměrně jednoduchá,“ vysvětlil náměstek Petr Holický, proč se nakonec rozhodlo o umístění mol dřevěných. Náklady na osazení jedné lokality jsou 127 tisíc korun bez DPH.

Strategie Město a voda

Mola jsou součástí dlouhodobé snahy města o oživení okolí řek. K tomu slouží také strategická studie Město a voda. „Projekt má za cíl využít ve prospěch obyvatel i návštěvníků dosud skrytý potenciál, jenž nabízí již samotná poloha města na soutoku řek Vltavy a Malše. Záměrem projektu je vrátit řekám život, minimálně takový, jaký jim v historii zcela přirozeně náležel. Základním předpokladem pro naplnění této vize je splavněná Vltava,“ uvedlo již před časem město.

V minulém týdnu se objevily další náhledy toho, jak by se mohla studie na podobě města podepsat. Architektonický atelier A8000 zveřejnil na Facebooku možnou podobu několika lokalit v Budějcích. Podle nich by se dal oživit například prostor u Zátkova nábřeží, Mlýnské stoky nebo Jiráskova nábřeží.

„Nezaměřujeme se jen na územní změny, ale i na posilování komunity a maličkosti typu, kde se budou nacházet konkrétní vstupy do vody či kde a jakým způsobem by se měly udržovat břehy. Tyto detaily právě rozhodují o tom, zda si obyvatelé města místo zvolí pro trávení volného času a setkávání s přáteli,“ uvedl atelier na svěm Facebooku. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky mola, koupání, Město a voda, studie, proměna, České Budějovice, Vltava, Malše, LUČNÍ JEZ a.s., Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupací mola už by měla být tento týden na svých místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.