Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U Podolska na Orlíku trvá zákaz koupání, zhoršuje se i voda na Lipně u Horní Plané

Kvalita vody ke koupání se v některých sledovaných koupacích oblastech zhoršuje. Ukazují to výsledky, které odebírali hygienici na začátku týdne. Trvá zákaz koupání na Orlíku u Podolska a zhoršila se i kvalita vody na Lipně u Horní Plané.

Na Orlíku sledují hygienici dvě lokality. U Autokempu Radava je podle nich zhoršená kvalita vody, která může u některých vnímavých jedinců způsobit zdravotní potíže. Po koupání je proto doporučeno osprchovat se čistou vodou.

Horší situace je u veřejného tábořiště Podolsko, kde je voda ke koupání nevhodná. „Dle aktuálního rozboru tady voda neodpovídá hygienickým požadavkům, byly zde překročeny limitní hodnoty sinice, výrazně nadlimitní je tu chlorofyl-a, na hladině se vytváří vodní květ. Při vodní rekreaci tu hrozí akutní poškození zdraví. Třicátého července jsme tu vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání a tento zákaz stále platí,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Nevhodná ke koupání je i voda v lokalitě Staňkovského rybníku. „Pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ řekla Kotrbová.

Zhoršenou kvalitu vody mají také pláče Černá v Pošumaví a Lipno nad Vltavou. Po koupání v těchto místech by se měli lidé osprchovat čistou vodou. Překročeny jsou zde totiž sinice a chlorofyl-a.

„V další sledované lokalitě na Lipně u pláže v Horní Plané hodnotíme aktuální jakost vody stupněm čtyři. Voda je nevhodná ke koupání, byl zde zjištěn zvýšený výskyt indikátoru fekálního znečištění a dále jsou zde překročeny i hodnoty ukazatelů sinice a chlorofyl-a. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko,“ uvedla ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jitka Pillerová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wakowlk / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky kvalita vody, hygiena, koupání, léto, voda, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na Orlíku trvá zákaz koupání, zhoršuje se i voda na Lipně u Horní Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.