Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Inspekce: Půlka kontrolovaných prodejců burčáku porušila předpisy

Téměř polovina ze 45 prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. Chybělo například označení původu, výrobce i alergenů. Prodejcům, kteří se chyby dopustí, hrozí vysoké pokuty.

„Porušení zahrnovala chybějící povinné údaje například o výrobci, původu hroznů či alergenech, chybějící průvodní doklady i zneužití chráněného názvu burčák, které lze použít pouze pro nápoj vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Přibližně při polovině kontrol letos inspektoři odebrali také kontrolní vzorky pro laboratorní hodnocení. „Vzorky neodebírají inspektoři pokaždé, většinou odeberou vzorek, pokud chybí dokumentace nebo mají podezření, že nápoj neodpovídá dokumentaci nebo má nějaké senzorické vady," doplnil Kopřiva.

Laboratorní hodnocení trvá až dva měsíce, odebrané vzorky se musí nechat přirozeně prokvasit. Loni inspektoři odebrali za celou dobu prodeje burčáku 61 vzorků, parametrům nevyhovělo deset z nich. Přístroje odhalily v burčáku přidanou vodu a cukr, nadlimitní i podlimitní obsah alkoholu. Analýza v laboratořích SZPI v Brně umí rozeznat také geografický původ hroznů, tedy zda jde opravdu o burčák vyrobený z hroznů sklizených v Česku.

Pokuty za chyby při prodeji burčáku se mohou pohybovat od desítek tisíc korun v méně závažných případech až po 50 milionů v případě, že by prodávaný nápoj ohrožoval zdraví spotřebitelů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky burčák, kontrola, inspekce, Státní potravinářská inspekce, hrozen, nápoj, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce: Půlka kontrolovaných prodejců burčáku porušila předpisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.