Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prodeji punčů na náměstí nevadí ani opatření. Davy lidí u stánků musí řešit policie

Centrum města bývá v předvánočním čase cílem setkání většiny Budějčáků. Ti sem míří hlavně za punčem, který koupí ve stáncích kolem celého náměstí. Aktuální situace ale tradiční "zajdeme na punč" komplikuje, a i když si oblíbený vánoční nápoj koupit můžete, vypít už ho musíte doma. To ale někteří nedodržují a situaci tak musí řešit policie.

V posledních dnech je na budějckém náměstí ve večerních hodinách rušno. Lidé totiž vyrážejí na oblíbený punč, svařák nebo grog. Právě tyto nápoje prodávají stánky kolem celého náměstí. Kvůli vládním nařízením ale musí být dodržována pravidla, která lidé velmi často nerespektují.

„Na punč jsme vyrazili s rodinou a pili jsme ho u stánku. Roušky jsme nasazené neměli. Přišli k nám dva strážníci, kteří nás upozornili, že alkohol na veřejnosti pít nesmíme. Ale byli milí, vyřešili jsme to domluvou,“ uvedla Jana M. z Českých Budějovic.

Podobnou zkušenost má také Markéta K.. „My jsme stáli ve frontě na punč a během těch zhruba deseti minut jsme viděli policii procházet třeba třikrát. Několikrát lidi upozorňovali, aby dodržovali rozestupy a měli nasazené roušky. Problém byl, když jsme si chtěli koupené jídlo sníst u stolečku. To už nás nenechali a řekli nám, že je to zakázané, což jsem nevěděla,“ popisuje svou zkušenost dívka. 

Podobných případů řešila městská policie v posledních dnech desítky. Některé se vyřešily domluvou, padlo ale i několik pokut. „Pokuty byly zejména za shlukování, pití alkoholu na veřejnosti, nenošení roušek a další,“ uvedla mluvčí městské policie Věra Školková.

Rozestupy, roušky a žádný alkohol

Problémem nejsou podle radnice prodejci, ale spíše neukáznění občané. Majitelé nebo provozovatelé stánků totiž žádná nařízení neporušují. „Žádné nařízení neuzavřelo venkovní zahrádky a není vyhlášen zákaz prodeje alkoholu. Je zakázáno shromažďování a požívání alkoholu na veřejnosti, a to porušují zákazníci těchto stánků," uvedl primátor města Jiří Svoboda. „Jde o naprostou nezodpovědnost, bezohlednost a ignoranci ze strany části veřejnosti,“ dodal Svoboda.

Stánky přitom na nařízení upozorňují. „My samozřejmě zákazníkům říkáme, aby si zakoupené nápoje nebo občerstvení odnesli, ale není v našich silách tohle všechno ohlídat. Snažíme se o to, jídlo balíme sebou, na nápoje dáváme víčka. Bohužel to ale nestačí,“ vysvětluje obsluha jednoho ze stánků.  

Město situaci řeší společně s hygienou a městkou policií. Ta bude podle mluvčího i nadále pokračovat v pravidelných kontrolách.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, náměstí, punče, prodej, punč, policie, nápoj, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodeji punčů na náměstí nevadí ani opatření. Davy lidí u stánků musí řešit policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.