Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nová budějcká televize? Chci dát šanci mladým lidem, říká Faktor

PR článek

V Českých Budějovicích vzniklo televizní studio a ne náhodou sídlí v budově, ze které již 30 let vysílá rádiová stanice, která je nerozlučně spojená se jménem Faktor. Známý budějovický rodák, podnikatel, hudebník a od roku 2018 také senátor, Ladislav Faktor, v rozhovoru vysvětluje, co jej k založení studia vedlo.

Pane doktore, mohl byste čtenářům Drbny objasnit, co chystáte? Vzniká v Budějovicích nová televize?
Možná (smích). Uvidíme, kam se to celé bude ubírat. Máme vybudované technologické zázemí, které minimálně v jižních Čechách nemá obdoby. Studia jsou vlastně dvě, jsou plně digitální a umožňují jak živé přenosy přímo z virtuálního studia, tak třeba vzdálené konference, natáčení podcastů, autorských pořadů nebo reklam.  Jsme na začátku, nechávám to otevřené. Důležití budou lidé.

Tam směřuje další otázka. Kde si vás můžeme “naladit” a na koho se ve vysílání můžeme těšit?
První výstupy chceme rozjet na internetu. Tedy streamovat přes Facebook, Instagram, YouTube, web. Co se lidí týká, jsme prozatím vlastně jen parta pár kamarádů, nadšenců, která se za běhu učí pracovat se současnými médii. Divákům chceme poskytnout zážitek právě ze vzniku nového média, televize, chcete-li. A to se všemi nedokonalostmi, které na počátku jistě vzniknou. Ale co, rádio taky vznikalo ve sklepě se spoustou chyb (smích).

Máme tomu tedy rozumět tak, že ještě nemáte obsazené všechny pozice v tomto projektu?
V tom je právě ten vtip. Vznikáme v jižních Čechách, chceme přitáhnout místní mladé lidi. Proto na počátku nového roku vyhlásíme konkurz pro všechny, kteří by chtěli zkusit podílet se na prvních pořadech a to ať před kamerou, nebo za ní. Chceme dát šanci všem, kteří by si chtěli vyzkoušet práci moderátora, kameramana, grafika, scénáristy... Diváci pak budou mít příležitost celý vznik sledovat, vyjadřovat svoje sympatie nebo antipatie s účastníky konkurzu a živě vstupovat do vysílání. Je to srozumitelné?

Asi ano. A zní to trochu jako reality show...
Tak to chápete úplně správně (smích). Také chceme mít v podtitulu heslo “Life Live”, tedy něco jako “život živě”.

Nezlobte se, ale nejde se nezeptat. Jste také politik ve vysoké funkci. Co konflikt zájmů?
Chápu, kam míříte. Ten nápad s televizí, pokud tak tomu máme říkat, je mnohem starší než moje rozhodnutí vstoupit do politiky. Doménu faktor.tv už mám registrovanou asi šest let. Ale i to je součástí celého projektu. Já jsem majitelem studií, obsah budou tvořit lidé. Nejde o zpravodajství, ale o zábavu. Berme to třeba i jako sociální experiment o svobodě slova v téhle zemi. Jsem také právník a jasně vidím, že se v tuzemské i evropské legislativě objevují tendence někomu něco zakazovat, znemožnit svobodné vyjádření, cenzurovat. Víte, já jsem zažil dobu, kdy bylo možné říkat jen “ty správné” názory.  Z toho je mi, omlouvám se, na blití.

Nebojíte se ale nějakých sankcí?
Nepochybuji o tom, že se setkáme se snahou nás pokutovat, ne-li zakázat. Jsem na to připraven a také jsem připraven se bránit. Chci ukázat lidem, co ještě můžeme v téhle zemi svobodně dělat a říkat. Jsem v tomto ohledu konzervativec a doslova nenávidím pokusy o omezení základních ústavních práv a svobod. Stát se čím dál více tváří jakoby nám milostivě cosi umožňoval. Ne, je to naopak. Všichni se podílíme na zdravotním, sociálním a vzdělávacím systému, a jsme to my, kdo umožňuje státu, aby vůbec existoval. Čím víc umožníme státnímu aparátu se rozpínat a zasahovat do našich svobod, tím víc se blížíme k opakování nedávné minulosti.

A jak se chcete vypořádat se situací ohledně koronaviru?
Poslední, co bych si přál, by bylo kohokoli zdravotně ohrožovat. Máme v plánu takovou předpremiéru, kterou chceme odvysílat na Silvestra. Částečně to má být už jednou odložená oslava třicetiletého výročí rádia. Pokud se to má celé uskutečnit, jsme připraveni dodržet nezbytná opatření, všichni zúčastnění budou testováni. Snad se to podaří.

A předpremiéra bude veřejná? Budeme ji moci sledovat?
Prozatím budou veškeré informace na webu faktor.tv, najdete nás i na Facebooku, Instagramu, YouTube pod jménem TV FAKTOR. Kdo chce, ať si nás lajkne, dá do sledování. Všem hlavně přeju do nového roku hodně zdraví a pevné nervy. Čeká nás rozhodně zajímavé období.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, televize, TV Faktor, Ladislav Faktor, studium, Jihočeský kraj, Facebook, YouTube, Instagram, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Habrnal

Víte, já jsem zažil dobu, kdy bylo možné říkat jen “ty správné” názory. Z toho je mi, omlouvám se, na blití.

Úterý, 29. prosince 2020, 18:44Odpovědět

Jaromír Habrnal

Víte, já jsem zažil dobu, kdy bylo možné říkat jen “ty správné” názory. Z toho je mi, omlouvám se, na blití.

Úterý, 29. prosince 2020, 18:43Odpovědět

Nová budějcká televize? Chci dát šanci mladým lidem, říká Faktor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.