Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Pod kobylou se na Lipně prolomil led. Vytáhnout ji museli záchranáři pomocí lan

Velké štěstí měla včera kobyla Zoja, pod kterou se na Lipně prolomil tenký led. Z ledové vody ji museli dostat hasiči spolu s vodními záchranáři. I přesto, že zásah nebyl vůbec jednoduchý, podařilo se dostat zvíře zpět na břeh, kde už na něj čekala majitelka spolu s veterinářem.

Informaci o koni, který se pohyboval po zamrzlé vodní hladině, dostali záchranáři po deváté hodině ráno. „Vyjeli jsme na čtyřkolce k místu, kde byl kůň viděn naposledy, z kopce nad Vltavicí jsme ale viděli, že se pohybuje uprostřed Lipna mezi Lukavickou a Rakouskou zátokou, což jsme nechtěli, protože v této oblasti bývá tenký led a hrozí zde proboření,“ popsal Milan Bukáček z Vodní záchranné služby ČČK Český Krumlov.

Záchranáři spolu s hasiči se proto rozhodli, že se kvůli bezpečnosti za koněm vydají pěšky, v tu chvíli se ale pod zvířetem led prolomil. „Když jsme dorazili na místo, kůň stále klidně šlapal vodu a držel hlavu nad hladinou. Jeden ze záchranářů se navázal na lano a s jištěním se plazením po ledě dostal ke zvířeti, zjistil jeho stav a zda je možnost zvíře za něco zafixovat, abychom mu pomohli udržet se nad vodou. Bohužel žádná taková možnost nebyla,“ vysvětlil Bukáček.

Přítomní hasiči se proto pomocí nafukovací lávky ke zvířeti přiblížili a zajistili ho alespoň pomocí lan. Zásah komplikovala snaha zvířete dostat se z ledu ven, úspěšní proto záchranáři s hasiči a policisty byli až poté, co se zvíře vysílilo. „V tu chvíli bylo možné svázat mu nohy, aby zachránce nepokopal, a za velkého úsilí se podařilo ho při několika pokusech vytáhnout. V okamžiku, kdy se ale kůň chtěl opět postavit, led pod všemi opět začal praskat. Rozhodli jsme se tedy koně odtáhnout vleže co nejdále od díry,“ vysvětlil Bukáček.

Kobylu přikrytou termofolii zapřáhli záchranáři za speciální vozítko Snowdog a odtáhli ji na zhruba kilometr vzdálený břeh. Tam už na ni čekala majitelka a veterinář. „Kobylka jménem Zoja se v 11.45 za potlesku všech přihlížejících zdárně postavila na nohy,“ uzavřel Bukáček.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodní záchranáři

Štítky krimi, kobyla, led, záchraná, vodní záchranná služba, Lipno, hasiči, Vodní nádrž Lipno, klisna, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pod kobylou se na Lipně prolomil led. Vytáhnout ji museli záchranáři pomocí lan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.