Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři zkontrolovali kvůli ptačí chřipce zoo Hluboká

Jihočeští veterináři včera zkontrolovali kvůli ptačí chřipce zasíťování ptáků v zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Kontrola souvisela s tím, že na Starohaklovském rybníku v Českých Budějovicích se prokázala ptačí chřipka u volně žijící labuti a pěti kachen. Všechny ptáky má zoo ve voliérách, zasíťované. Novinářům to řekli ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba a zooložka zoo Markéta Jariabková.

Zoo se stará asi o 700 ptáků 130 druhů. Patří k nim drobní pěvci, papoušci, ale i plameňáci nebo orli. Jedna z voliér v zoo nedávno spadla pod tíhou sněhu, ptáky tak zoo rozmístila do jiných voliér.

Veterináři v zoo prověřili zasíťování. Všechny ptáky má zahrada pod sítěmi. "Ať už je to klasická síť z nylonu, nebo pletivo. Volně žijící ptáci, jako jsou hlavně kachny, se tam nemůžou dostat. Všechno krmení i vodu máme zabezpečené, zastřešené. Máme připravené rohože, aby i návštěvy musely přejít přes dezinfekční rohože," řekla zooložka.

Ptáky má zoo pod sítěmi od prvního výskytu ptačí chřipky v ČR v roce 2007. Všechny voliéry jsou od té doby zasíťované. Zvýšená hygienická opatření platí i v záchranné stanici živočichů v Rozově u Temelína. "Když přijímáme podezřelé ptáky, ať je to labuť nebo kachna, tak jdou do separace, dezinfikuje se jak auto, tak přepravky," řekla zooložka.

Areál je pátou největší zoo v ČR. Zoo zřizuje Jihočeský kraj, letos jí dal provozní příspěvek 18,5 milionu korun. V roce 2019 přišlo přes 280 tisíc návštěvníků, dosud nejvíc. Tržby ze vstupného měla zoo předloni 20,1 milionu Kč, meziročně o 860 tisíc korun vyšší. Zaměstnává kolem 40 lidí. Vyplývá to z výroční zprávy.

Zoo založil 1. května 1939 majitel hlubockého panství kníže Adolf Schwarzenberg. Když ji otevíral pro veřejnost, stála na půl hektaru a desítky let byla nejmenší českou zoo. Dnes na ploše 4,5 hektaru chová 300 druhů živočichů, téměř 3000 zvířat.

Ptačí chřipka H5N8 se v kraji potvrdila minulý týden u volně žijících labutí na Zlivickém rybníku na Písecku. Pak se výskyt prokázal v malochovu v Dlouhé Lhotě, kde část ptáků uhynula, zbytek veterináři utratili.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SVS

Štítky ČR, chov, zdraví, příroda, chřipka, drůbež, zoo, Jihočeský, ptáci, ptačí chřipka, Hluboká nad Vltavou, veterinární lékař, Česko, České Budějovice, Adolf ze Schwarzenbergu, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři zkontrolovali kvůli ptačí chřipce zoo Hluboká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.