Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I v době lockdownu je možné se věnovat gastronomii. Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu využívá všechny možnosti k výuce

PR článek

Doba covidová je nelehká, restaurace jsou zavřené a do školy žáci nemohou chodit. Distančně se především v odborných předmětech těžko vyučuje. Přesto škola našla způsob, jak gastronomické znalosti nejen opakovat, procvičovat, ale i dostat k žákům nové poznatky.

Aktivní účast pedagogů i žáků na projektu Kulinářské umění umožnila vyplnit prázdné místo ve vzdělávání, které vzniklo v době koronavirové. Jak krájet nožem? Jak udělat bešamel? Jak vykostit kuře nebo rybu? Jak “postavit“ nový koktejl? Žádný problém. Vše je názorně  vysvětleno v jednotlivých lekcích, jejichž autorem je Jiří Roith se svými spolupracovníky. Nenásilnou a velmi srozumitelnou formou umožňuje prostřednictvím školního on-line prostředí   seznámit žáky na dálku s kulinářskými technikami. Po nich následuje „praktické využití“. Teď už je na samotném žáku, jak k lekci přistoupí a zda si předvedenou kulinářskou techniku vyzkouší. Na pedagogovi je následující fáze v podobě zkušebního testu  a prověření, jak se žáci s výukou popasovali ve formě praktických výrobků v době, kdy bylo již praktické vyučování povoleno. I doma v kuchyni je vaření povoleno, on-line přenos umožní i zkontrolovat technologický postup. Pouze ochutnat může jen žák,  maminka nebo někdo jiný z rodiny.

Žáci oboru Gastronomie, Hotelnictví a Kuchař – číšník se lekcí aktivně účastnili už v jarním období a do současnosti plynule pokračují v těchto lekcích. Navíc se s nabídkou pomoci ozvali i odborníci v oblasti gastronomie a uspořádali  ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou lekce on-line ze svých restauraci. „O nastupující generaci je třeba se starat,“ říká Jan Krob, majitel Fine Food Academy, který podporuje školní talenty a sám se několika z nich aktivně věnuje.

Přestože vyučování probíhá, je to už dlouhá doba, kdy jsou pedagogové i žáci uzavřeni ve vzdělávací bublině a všichni touží setkat se v kuchyních, u baru a ve všech odborných učebnách a předvést, co během distančního vzdělávání zvládli. Dát svým spolužákům a pedagogům ochutnat  koktejl, který vymysleli a sestavili,   vytvořit slavnostní menu a skutečně si ho ve školních kuchyních uvařit  s pomocí všech technických zařízení, která ve škole jsou, a připravit slavnostní tabuli pro jeho konzumaci.

Pedagogové i žáci by rádi předávali své zkušenosti i mladším nastupujícím ročníkům. Proto se těší, že o školu neztratí zájem všichni ti, kteří budou hledat uplatnění v gastronomii a hotelnictví a současná situace je od jejich rozhodnutí neodradí. I když je škola veřejnosti uzavřena, pořád se v ní něco děje. O tom se mohou zájemci přesvědčit na školních webových stránkách, kde jsou i virtuální dny otevřených dveří, které připravili žáci školy se svými pedagogy. Je na co se těšit, práce nás stále baví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavirus, vir, škola, výuka, Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, gastronomie, kuchyně, Jan Krob, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v době lockdownu je možné se věnovat gastronomii. Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu využívá všechny možnosti k výuce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.