Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co přinesla dálnice. Nová výstava Jihočeského muzea představí poklady odhalené dopravními stavbami

PR článek

Jaké poklady ležely po celá staletí netušeně pod zemí? Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích připravuje nový výstavní projekt, který lidem přiblíží výsledky mnohaletých archeologických výzkumů v trasách dálnic D3 na Táborsku, Českobudějovicku a Českokrumlovsku a navazující S10 v oblasti Mühlviertelu v Horním Rakousku.

Termín otevření výstavy se bude odvíjet od aktuální epidemické situace. Pro aktuální informace proto sledujte webové stránky nebo sociální sítě Facebook a Instagram Jihočeského muzea, kde najdete další informace nejen o této výstavě, ale i o dalších chystaných projektech.

Návštěvníci se mohou těšit na výběr nálezů z nejvýznamnějších zkoumaných lokalit, jakými jsou např. mohylová pohřebiště v Plavu či Unterweitersdorfu, pravěká a raně středověká sídliště u Smolína, Žíšova, Horusic, Borku nebo Starých Hodějovic, tzv. Eliášova štola u Úsilného či památky po koněspřežní dráze na obou stranách hranice. 

Spolupráce českých a rakouských odborníků

Výstava představí metodiku práce rakouských i jihočeských archeologů a jejich spolupracovníků v terénu i v laboratořích. „Výstava v českém a německém jazyce přiblíží široké veřejnosti nejen práci archeologů v terénu, ale také společnou historii těchto příhraničních oblastí a jejich vzájemného propojení," uvedl jeden z autorů a garantů výstavy Ondřej Chvojka

Novou expozici Jihočeského muzea si přitom užijí i děti. „Malí návštěvníci si mohou aktivně vyzkoušet práci archeologa při výzkumu nebo např.  složit 3D nádobu z keramických střepů," dodal Chvojka.

Projekt č. KPF-01-248 je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika, Fond malých projektů Rakousko – Česká republika. Projekt je uskutečňován v rámci přeshraniční spolupráce s partnerem v Rakousku - Mühlviertler Schlossmuseum Freistadt. 

Hlavním cílem projektu je prezentace archeologických výzkumů a jejich výsledků na rakouské a české straně hranice, které budou zpřístupněny v obou jazycích (sdílení nejen exponátů v rámci výstavy, ale také výměna know how, sdílení zkušeností, propagace příkladů dobré praxe a posílení přeshraniční spolupráce institucí). 

Spolupracujícími institucemi jsou Archeologický ústav FF JU; Husitské muzeum v Táboře; Bundesdenkmalamt, Abteilung für Archäologie, Linz; Oberösterreichische Landesmuseum, Linz; Geo-cz, Správa jeskyní ČR a ŘSD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geo-cz, archiv Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Husitské muzeum v Táboře

Štítky jihočeské muzem, české budějovice, archeologie, vykopávky, d3, s10, dálnice, Rakousko, výstava, muzeum, projekt, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Horní Rakousy, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Český Krumlov, Mühlviertel, archeologický v

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co přinesla dálnice. Nová výstava Jihočeského muzea představí poklady odhalené dopravními stavbami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.