Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zubři z táborské zoologické zahrady najdou nové útočiště v Milovicích

Táborská zoologická zahrada ve čtvrtek vypustí dvě samice zubra evropského do rezervace v Milovicích. Po loňském vypuštění zubra Tábora u Rokycan jde o další milník záchranného programu započatého v Táboře před pěti lety sestavením zubřího stáda.

Zoologická zahrada v Táboře se obnově populace zubra evropského, tedy jeho návratu do přírody, věnuje od roku 2016, kdy nejprve v květnu přivezla čtyři samice takzvané nížinné linie zubra evropského. Do nového výběhu v táborské zoo byly na začátku května roku 2016 vypuštěny dvě zubří samice, tehdy téměř dvouletá Usjana a čtyřletá Uselina, které byly přivezeny z německého soukromého chovu v Usedomu. Krátce poté byly do zoo transportovány další dvě mladé samice narozené v roce 2015 z norimberské zoo. Tyto samice na konci roku 2016 doplnil chovný samec Poczekaj, který 22. listopadu přicestoval z polských Niepolomic.

„Program reintrodukce, tedy zpětného návratu, zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Chceme u nás pravidelně odchovávat mláďata, která budou vypouštěna do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. K dnešnímu dni jsme už odchovali celkem šest mláďat. Ve čtvrtek zubřice Tara a Norisa rozšíří stádo v přírodní rezervaci u středočeských Milovic,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Nejde o poslední takový počin táborské ZOO. Ještě letos opustí jih Čech také třetí samice Karla. Ta nový domov nalezne v nově zřízené srbské rezervaci Stara Planina.

Transporty podobně velkých zvířat jsou organizačně i finančně velmi nákladné. „Proto jsme spustili speciální webové stránky Zazubra.cz, kde prosíme naše přátele a podporovatele o pomoc. Za každý i ten nejmenší příspěvek nabízíme spoustu zajímavých odměn. Všem našim stávajícím i budoucím podporovatelům za naše zvířata velmi děkujeme,“ dodává ředitel zoo Korec.

Ohodnoť článek

Foto Zazubra.cz

Štítky Tábor, zoo, zubr, Milovice, zvíře, zoologická zahrada, Rokycany, Evžen Korec, příroda, Uznojem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubři z táborské zoologické zahrady najdou nové útočiště v Milovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.